INFONET-468X60-BANNER

Predstavljen projekat Starog grada u Tivtu

09.06.2014. | Gradjevinarstvo.rs

Na radnom sastanku između predsednika opštine Tivat, g-dina Ivana Novosela i Džona Kenedija, izvršnog direktora kompanije „Boka Group”, prezentovan je master plan projekta „Tivat Stari grad” na lokalitetu bivšeg poljoprivrednog dobra, koje se nalazi u neposrednoj blizini međunarodnog aerodroma u Tivtu. Ukupna vrednost projekta po njegovom okončanju iznosiće 450 miliona evra a biće obezbeđeno 1,000 novih radnih mesta. „Tivat Stari grad” će biti prvi kompleks takve vrste u ovom delu Evrope a biće izgrađen u klasičnom arhitektonskom stilu, koji je vekovima karakterisao ovo priobalno područje. 

 

Stručni tim kompanije „Boka Group”, predvođen izvršnim direktorom Džonom Kenedijem, je nakon što je uputio čestitke g-dinu Novoselu na imenovanju za gradonačelnika imao priliku da pre ozvaničenja za javnost, detaljno prezentuje master plan projekta, za koji se smatra da će postati novi fokus interesovanja celokupne priobalne zajednice i ne samo naselje, već prava atraktivna destinacija sama po sebi. Pored izgradnje prvog profesionalnog golf terena sa 18 rupa na Jadranu, master planom su predviđene i građevinske zone. Nakon Budve i Kotora, i Tivat će postati poznat po svom starom gradu, koji će biti prvi kompleks ove vrste za poslednjih pola milenijuma u ovom delu Evrope.

- Ovo je izuzetna prilika, koja se ukaže jednom u životu, da se sagradi kompleks koji će biti u međunarodnom fokusu interesovanja i koji će usmeravati pažnju na ono što Tivat i Crna Gora imaju da ponude. Stari grad će biti prva impresija svih posetilaca prilikom njihovog dolaska na međunarodni aerodrom u Tivtu. Projekat će objediniti tradiciju i potrebe vlasnika modernih stambenih objekata. Gradićemo na praznom prostoru, što omogućava uvođenje novih tehnologija, koje će biti van vizuelnog domašaja. U prvom redu, kablovska TV i telefonija, struja i klimatizacioni sistemi. Eko-sistemi i proizvodnja struje iz prirodnih izvora, mogu biti implementirani na način koji je bio nezamisliv u gradovima podignutim pre nekoliko vekova, a čije su ambijentalne celine  narušene prilikom adaptacije potrebama savremenog doba – izjavio je Džon Kenedi, izvršni direktor kompanije „Boka Group“.

„Tivat Stari grad” imaće u ponudi i stambene jedinice nižeg cenovnog ranga, namenjene domaćim tržištima a sve u cilju stvaranja ravnoteže između onih kojima će to biti primarno prebivalište i onih koji na to gledaju kao na sezonsku rezidenciju. Luksuzni butici i restorani biće upotpunjeni sa običnim radnjama, pekarama i mesarama. Kombinacija sadržaja omogućiće da kompleks postane atraktivna destinacija ne samo za vreme aktuelne letnje sezone, već i tokom cele godine.

Kompanija „Boka Group” je sprovela opsežne studije lokalne arhitekture priobalnog regiona a istraživanja u vezi sa rekonstrukcijom gradova Budve i Kotora nakon zemljotresa 1979. godine uverila su stručni tim kompanije da je izvodljivo spojiti autentičnost sa najsavremenijom stručnom praksom. Osnovni nacrti biće sastavni deo konačnog revidiranog projekta a izmene u smislu estetike podrazumevaće dodatnu upotrebu kamena, izgradnju sat-kule, kao i spoljašnji izgled hotela, koji će slediti principe srednjevjekovnih fasada, što će ujedno biti i glavno obeležje projekta.

Što se dinamike projeka tiče, u roku od godinu dana je usvojen DUP, završen master plan a uskoro se očekuje početak raščišćavanja lokacije i radova u okviru prve faze. U prvoj fazi biće izvedeni pripremni radovi za izgradnju golf terena sa 18 rupa, šampionskog standarda. Na jesen ove godine će se krenuti sa raščišćavanjem tla i iskopom novog irigacionog jezera, zapremine 100,000 kubnih metara. Istovremeno, biće ispunjene sve ekološke obaveze, kao i preostala tehnička pitanja iz urbanističko-tehničkih uslova, u cilju dobijanja građevinske dozvole za sveobuhvatnu gradnju u okviru golf projekta.

U smislu ekonomskih benefita za lokalnu zajednicu, pored otvaranja 1,000 novih radnih mesta i ukupne investicije od 450 miliona evra po završetku projekta, biće obezbeđeno oko 80 miliona evra od PDV-a i oko 10 miliona evra godišnje za tivatsku ekonomiju. Takođe, sportski sadržaji i kapaciteti, izgrađeni po međunarodnim standardima, imaće značajan doprinos produženju turističke sezone i otvaranju Crne Gore za golf turizam.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


JAVOR
JAVOR
JAGODINA-RIBARE
www.javorsztr.com

TUPLEX SRB
TUPLEX SRB
BEOGRAD-ZEMUN
www.tuplex.rs

SET
SET
ŠABAC
www.set.rs

LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;