INFONET-468X60-BANNER

Projekti za odbranu od poplava teški 200 miliona evra na čekanju

28.05.2014. | Danas

Srbija je u poslednjih osam godina od „Svetske banke“ dobila 75 miliona dolara povoljnih kredita za izgradnju i popravku sistema za odbranu od poplava, ali se i pored toga dogodio i Obrenovac i Krupanj. Iako su pojedini odmah zaključili da se i ovog puta radi o proneverenom novcu ili da opet nisu bili spremni projekti pa da novac nije ni povučen, ispostavlja se da su, bar u ovom slučaju, sredstva ipak utrošena namenski i da bi bez njih, šteta bila još veća.

Problem je, međutim, to što je najveći deo novca iz kredita „Svetske banke“ dobijen posle poplava u Jaši Tomić, za obezbeđivanje Tamiša i Tise, a prošlonedeljne poplave dogodile su se u sasvim drugom delu Srbije.

Jedan deo novca ipak jeste bio namenjen i za obezbeđivanje reka koje su se sad izlile, kao što je Morava, ali taj novac je i iskorišćen namenski. Kako za „Danas“ kaže v.d. direktora „Republičke direkcije za vode“ Miodrag Pješčić, iz tog kredita su, na primer, finansirane „mobilne brane za Golubac i Novi Sad“ koje su i korišćene tokom ovih poplava.

- Projekti se rade za zaštitu od stogodišnjih voda. Da je ovoliko kiše palo u krajevima gde je sve već urađeno, pitanje je da li bi i ti nasipi izdržali – dodaje Pješčić.

Ali, šta je sa Savom, Dunavom i drugim velikim rekama, odnosno onim delovima koje je sada zahvatila poplava? Prema Pješčićevim rečima, „Direkcija za vode“ ima već spremne projekte i voljna je da sa „Svetskom bankom“ razgovara o novom kreditu koji bi se iskoristio upravo za ove reke. Bilo je očekivano da će do tih razgovora doći odmah posle isteka prethodnog aranžmana, odnosno u aprilu, ali za sada nema nikakvog pomaka.

Novi projekti za ojačavanje odbrane od poplava vredni su 200 miliona evra. Upitani za ove kredite, u „Svetskoj banci“ kažu da su oni spremni da finansiraju te radove, ali da nisu dobili zahtev od Vlade Srbije.

- Tu ima i objektivnih problema - recimo da li Srbija ima fiskalnog prostora da se dodatno zadužuje? Jer svaki kredit povećava zaduženost zemlje, što u uslovima već relativno visoke zaduženosti nije preporučljivo. Srbija ima tako mnogo prioriteta i nije lako odlučiti za šta se treba zaduživati – kažu u „Svetskoj banci“.

U resornom Ministarstvu poljoprivrede juče nisu odgovorili da pitanja „Danasa“ o tome da li će podneti zahtev za novi kredit i kada, odnosno zašto još to nisu učinili.

Projekti „umereno uspešni“

U „Svetskoj banci“ za „Danas“ potvrđuju da je projekat okončan 31. marta, a poslednji izveštaj te organizacije ocenio je da su razvojni projektni ciljevi „umereno uspešno“ ostvareni, a ukupan napredak u implementaciji je ocenjen kao „zadovoljavajući“. Od oko 75 miliona dolara, koliko je odobreno za projekat, 25 miliona je došlo iz IDA fondova, a 49,37 miliona iz IBRD-a. Obe institucije funkcionišu u okviru „Svetske banke“. Od toga je do marta kada je izveštaj sačinjen Srbija povukla 94 odsto odobrenog novca iz IDA partije, a 96 odsto novca dobijenog od IBRD-a.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;