SFSOPLATE-468X60-BANNER

Novi most na Ibru u Leposaviću do kraja jula

13.05.2014. | Politika

Radnici GP „Mostogradnja“ AD Beograd uveliko rade na izgradnji novog mosta na reci Ibar u opštini Leposavić, pošto je pre više od godinu dana, zbog velikih poplava i nanosa balvana, urušen stari, građen sedamdesetih godina prošlog veka. Novi most, dužine 67,7 i širine sedam metara, biće završen u roku od 120 dana, krajem jula ili početkom avgusta.

Za razliku od prethodnog mosta, koji je gradila vojska tadašnje SFRJ po sistemu „karpoš“, gde su noseće konstrukcije bile na šipovima, novi dvosmerni most će biti građen od armiranog betona, sa napregnutim nosačima. Vrednost ovog objekta, kako za „Politiku“ kaže Dragan Pešaković, šef „Odeljenja za urbanizam i građevinarstvo“ u opštini Leposavić, iznosi 31 milion dinara, s tim što je prethodno dato 5,5 miliona dinara za rušenje starog mosta i oko dva miliona dinara za pristupne saobraćajnice. Novac koji je obezbeđen preko Kancelarije za KiM, obezbedila je država Srbija.

Više od 3.000 žitelja sela s leve strane Ibra očekivalo je da most bude završen mnogo ranije, ali vremenski uslovi to nisu dozvoljavali. Posle urađene projektne dokumentacije, i pored toga što je novca bilo, ovaj vitalni projekat nije mogao da se započne u decembru zbog niskih temperatura, a kasnije i zbog poplava, koje su do pre nekoliko dana, pošto je Ibar nadošao, nosile sve pred sobom.

- Jedan od problema, pored zimske sezone i poplava, bilo je i prenošenje materijala preko integrisanog prelaza Donje Jarinje. Pošto je raspisan javni poziv za izvođača, a prihvaćena je firma „Mostogradnja“ iz Beograda, početkom novembra prošle godine planirano je da počnu radovi, sa rokom završetka od četiri meseca. Objektivni razlozi nisu dozvolili da se taj rok poštuje, ali sada, kada su radnici i mehanizacija beogradske firme na terenu, rok će se, kako je naglašeno, poštovati, pa možemo očekivati da će najkasnije početkom avgusta biti u funkciji novi most, koji će stanovnike sela s leve strane Ibra povezati s Leposavićem – kaže za „Politiku“ Dragan Pešaković, naglašavajući da su žitelji sela Kutnje, koje je i najbliže centru Leposavića, ali i žitelji sela Desetak, Kruševo i drugih, bili primorani da do grada dolaze zaobilazno, makadamskim putem, koji je usled vremenskih nepogoda izlokan i rizičan za putovanje.

Uskoro će, navodi Pešaković, žitelji sela Kutnja, u kojem ima 50 srpskih domaćinstava, prevaljivati samo kilometar i po do centra grada. Zbog mosta kojeg je Ibar odneo, kada je pukom srećom izbegnuta tragedija, jer su samo pet minuta pre toga dva vozila prešla preko njega, mnogo se duže putovalo i do i dva gradska počivališta – starog i novog groblja, a povorke su bile usmerene na veoma prometan magistralni putni pravac Leposavić-Kosovska Mitrovica-Priština.

Šef „Odeljenja za urbanizam i građevinarstvo“ navodi da je u prethodnih više od godinu dana za đake osnovne i srednjih škola u Leposaviću opština obezbedila prevoz – kombi koji je saobraćao dva puta dnevno, ali su mnogi radnici bili prinuđeni da pešice prelaze neobezbeđen most, pa je u jednom periodu građevinska inspekcija zabranila prelazak kako bi se izbegla tragedija. Da bi stanovnicima uštedela vreme i novac, pošto su mnogi bili prinuđeni da plaćaju usluge taksistima, „Mostogradnja“ je urušeni most ojačala sa dve noseće šine i drvenim konstrukcijama, pa je kasnije bio omogućen nesmetan prelazak.

Na teritoriji opštine Leposavić preko reke Ibar ima devet mostova koji su predviđeni za putnički saobraćaj i za pešake. Ovih dana, zbog jakih poplava, urušen je most u naselju Lešak, koji povezuje sela s leve strane reke i ovu mesnu zajednicu, pa su pešaci primorani da koriste drugi most na Ibru, koji koriste i vozači, iako im je u više navrata sugerisano da je prelazak preko njega rizičan.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;