Ilić: Deblokirati mašine Nibensa

09.04.2014. | B-92

Ministar građevinarstva Velimir Ilić kaže da se pregovara o deblokadi pojedinih mašina, opreme i tehnike preduzeća za puteve Beograd, Niš, Kargujevac. Ilić kaže da se sa Ministarstvom pravde dogovara što skorija deblokada pojedinih mašina i opreme građevinskih i putarskih firmi čiji su vlasnici osumnjičeni ili uhapšeni zbog optužbi za finansijske malverzacije u poslovanju.

Ilić je na sajmu građevinarstva kazao da se već sada razgovara „da se oslobode pojedine mašine, oprema i tehnika preduzeća za puteve Beograd, Niš, Kargujevac“, čiji je vlasnik „Nibens grupa“ optuženog Mila Đuraškovića, a koje su pod nadzorom države i nisu operativne zbog sudskih procesa koji su u toku.

- Ne može Sud za organizovani kriminal zapleniti imovinu pojedinih građevinskih i putarskih firmi i držati je pod nadzorom, a da istovremeno te firme moraju da kupuju nove mašine kakao bi radnici mogli da zarađuju – kazao je on, ali nije želeo da iznese više detalja o rešavanju tog problema.

Ilić je dodao da domaću građevinsku industriju koče i stečajni postupci za građevinske i putarske firme koji traju i više od 10 godina. On je izrazio nadu da će novi zakon o stečaju razrešiti tu situaciju i „staviti putare i građevinare na noge“. Ilić je kazao i da država mora da pomogne građevinskoj industriji na način na koji je pomogla „Zastavi“ ili mašinskoj industriji.

Prema njegovim rečima, veoma je dobro to što je sve više manjih građevinskih firmi koje kroz koncesije sa većim domaćim firmama dobijaju posao, a time i reference koje će im biti potrebne za buduće angažovanje u zemlji i inostranstvu.

Kao veoma loše za domaću građevinsku industriju on je istakao malu zainteresovanost mladih u Srbiji za građevinska zanimanja.

- Meni smeta što ni u mnogim velikim gradovima u Srbiji nijedan dečak nije upisao školu za armirače, tesare, zidare. U gradovima od po 100.000 stanovnika nemamo ni jednog đaka iz te struke gde smo nekada bili vodeći u svetu – kazao je Ilić.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...
Milan 07.09.2020.
Prave prototip koji će moći da skladišti 1k...
Vesna 01.09.2020.
Sadasnji put Paracin-Zajecar-Negotin prolaz...