Leskovačko pozorište će biti renovirano do „Vujićevih dana“

04.04.2014. | Novosti

Renoviranje umetničkog i tehničkog dela Narodnog pozorišta, kao druga faza kompletne rekonstrukcije ovog zdanja, biće završena za nešto manje od dve nedelje, odnosno, pre 50. susreta profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“ koji će u gradu na Veternici početi 17. maja. Tada će leskovački glumci ponovo stati na daske matične kuće, posle pune tri godine lutanja od Leskovačkog kulturnog centra do Lutkarskog pozorišta u Nišu.

Ovo su prvi ozbiljniji radovi na pozorištu posle 40 godina, a finansirali su ih Vlada Srbije, sredstvima Nacionalnog investicionog plana, sa 30 miliona dinara i lokalna samouprava sa 26. Planiranom roku od devet meseci na putu su stajali nepredviđeni radovi, dugovi izvođaču i spor oko toga ko treba da ih plati, ali i promena rukovodstva. Više nema vremena za gubljenje, pa je grad u četvrtak iz svoje kase izdvojio oko 8,7 miliona dinara, kako bi pozorište zablistalo punim sjajem.

- Izmirili smo još i 2,5 miliona dinara duga za ranije radove. Grad bez pozorišta je grad bez duše, a život bez umetnosti je preživljavanje. Zbog toga nam je ovaj posao bio prioritet – rekao je gradonačelnik Goran Cvetanović. On je podsetio da će Leskovac uskoro obeležiti 120 godina pozorišnog života i naglasio da će, osim ovog zdanja, biti uređen i okolni prostor.

- Zbog protivpožarne komunikacije u sali će biti 278 mesta, 26 manje nego ranije. Imamo funkcionalnu scenu koja nije bitno promenjena, a novi tehnički uslovi pružiće nam mogućnosti koje imaju moderna pozorišta – rekao je Stanislav Grujić, direktor leskovačkog teatra.

Sokolski dom

Zdanje pozorišta spolja ima izled nekadašnjeg Sokolskog doma iz 1932. godine, srušenog u savezničkom bombardovanju 1944. Zgrada je zbog ostataka Sokolane pod zaštitom „Zavoda za zaštitu spomenika kulture“ u Nišu, pa je adaptacija urađena po nacrtima iz vremena kada je podignut Sokolski dom. Bio je donacija leskovačkog industrijalca Živka Stoiljkovića, i u to vreme najlepša zgrada u Leskovcu, okružena takozvanim francuskim parkom.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 25.01.2022.
Kod krovne membrane ljudi greše zato što ps...
Goran 23.01.2022.
Sky Fort Sofia 202 m !
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...