INFONET-468X60-BANNER

Probijen tunel Bancarevo na istočnom kraku Koridora 10 (video)

20.03.2014. | Tanjug

Desna cev tunela Bancarevo na istočnom kraku auto-puta Koridora 10 probijena je juče (19. mart 2014.) na deonici Prosek-Crvena reka izmedu Niša i Bele Palanke, a ministar saobraćaja Aleksandar Antić tim povodom je rekao da će u ovoj godini biti učinjen ključni napredak na svim deonicama izgradnje auto-puteva kroz Srbiju.

Dužina desne cevi tunela je 705 metara, dok je dužina leve cevi koja se još radi 678 metara. Ugovorena vrednost radova iznosi 19,8 miliona evra. Vrednost opreme za tunel je procenjena na 3,4 miliona evra i biće predmet posebnog ugovoranja, saopsteno je prilikom probijanja tunela. Tunel Bancarevo je treći tunel koji je probijen od osam koliko se planira da bude probijeno kroz Srbiju ove godine.

Probijanju desne cevi tunela prisustvovali su i češka ambasadorka u Beogradu Ivana Hlavsova i direktor "Koridora Srbije" Dmitar Đurović i predstavnici česke firme Subtera koja izvodi radove.

Antić je napomenuo da će na istočnom kraku Koridora 10 biti izgrađeno najmanje 12 kilometara auto-puta u punom profilu. On je podsetio da ove zime, zbog povoljnih vremenskih prilika, radovi nisu stali i da se radilo na objektima, dok se radovi na trasi nastavljaju sa početkom građevinske sezone.

- Ovo je veliki graditeljski poduhvat i probijanje tunela Bancarevo je sjajna vest koja Srbiju i njene građane približava ostvarenju višedecenijskog sna o izgradnji auto-puteva kroz našu zemlju – kazao je Antić.

On je dodao da će na svim deonicama istočnog kraka već od maja biti izvođači radova, računajući i one na kojima je radila Alpina koja je otišla u stečaj.

Češka ambasadorka je rekla da probijanje tunela ima simobolično značenje rušenja barijere, kao što je i put prema EU, na kome se nalazi Srbija, put bez barijera.

- Češka Srbiju trajno podržava na tom putu – poručila je Hlavsova.

Direktor "Koridora Srbije" rekao je da nas ništa ne može zaustaviti i da će polovinom 2016. godine auto-put na Koridoru 10 biti završen, kao i deo Koridora 11. Đurović je rekao da će u ovoj godini na Koridoru 10 i Koridoru 11 biti izgrađeno najmanje 50 kilometara auto-puta pod asfaltom.

- Trenutno se u Srbiji radi na 238 mostova, završeno je 65 mostova od 144 koji moraju da se završe u ovoj godini, a sledeće godine će biti završena 94 mosta – kazao je Đurović. - Ukupno se radi 12 tunela, 11 je započeto, ove godine biće probijeno osam, a naredne godine biće robijeno još četiri.

Đurović je rekao da je firmi "Trejs" poslato pismo o prihvatanju ponude za radove na deonici istočnog kraka na kome je radila "Alpina" i da je 14. marta raspisan tender za obilaznicu oko Dimitrovgrada koji će biti završen u maju. On je napomenuo da ukupna dužina istočnog kraka Koridora 10, od Proseka kod Niša do granice sa Bugarskom, iznosi 86,9 kilometara.

Na tunelu Bancarevo radi se leva cev i ceo profil završen je u dužini od 350 metara od ukupno 678 metara. Prosečno dnevno napredovanje tunelskog iskopa iznosi od dva do pet metara, a radovi se odvijaju neprekidno 24 časa u dve smene, sedam dana u nedelji. Do sada je na iskopu obe cevi iskopano 60.000 kubnih metara materijala iz tunela Bancarevo. Na ulazu u tunel nalazi se mali kip Svete Barbare, zaštitnice ljudi koji rade pod zemljom.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;