Položen kamen temeljac za Sortirno-reciklažni centar

18.03.2014. | eVršac

Na uređenom delu Gradske deponije u Vršcu, polaganjem kamena temeljca, svečano je obeležen početak radova na izgradnji Sortirno-reciklažnog centra i fabrike za preradu smeća biljnog porekla. Partner "Drugom oktobru" u ovom projektu je kompanija "Hyundai Energy".

Polaganju kamena temeljca prisustvovali su Njegovo preosveštenstvo episkop banatski gospodin Nikanor, Marek Klimeš direktor za Evropu u "Hyundai Energy", Barbora Bartokova ekspert "Hyundai energy", Dragan Vasiljević direktor "Hyundai" za Balkan, Nikola Dumitrašković predstavnik "Hyundai Energy" za Rumuniju, zatim Dušan Bajatović direktor JP "Srbijagas" i Jovica Zarkula predsednik SO Vršac.

Ljubisav Šljivić, generalni direktor DP "Drugi oktobar" pozdravio je sve prisutne uz reči da će ova fabrika rešiti problem čvrstog otpada čime Vršac kao prvi gasifikovani grad u Srbiji učvršćuje svoj status kao zelena tačka u ovom delu Evrope.

- U prvoj fazi otvorićemo 54 radna mesta. U završnoj fazi, u ovoj fabrici radiće 216 radnika. Tada će biti rešen i problem smeća za opštine Vršac, Bela Crkva, Alibunar i Plandište. Međuopštinski ugovor zaključen je 2008. godine kada je SO Vršac usvojila regionalni i opštinski plan upravljanja otpadom – rekao je Šljivić.

U opštini Vršac se godišnje sakupi 13.000 tona komunalnog otpada, a dnevno se na deponiju u Vršcu odnese u proseku 33 tone smeća. Deo smeća DP "Drugi oktobar" odavno reciklira. Stari papir u podloške za jaja, a biljnu masu u briket.

- Većim angažovanjem kontrolnih organa i edukacijom stanovništva u našem regionu, obezbediće se konačno upravljanje otpadom u skladu sa zakonom, bezbedno i ekonomski efikasno – rekao je Šljivić.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...
zoran 12.01.2022.
Mozda ce u eurima sve poskupeti zbog nikakv...
Rados 02.01.2022.
Lepa predizborna kampanja samo ne znam koja...
Milan Radojević 29.12.2021.
Ovo je lepa vest. Sava centar je sa arhitek...
Zoran 28.12.2021.
Ocekujem totalni kolaps I pad cena gori neg...