Novi Sad: Stiže najbolja česmovača

14.03.2014. | Dnevnik

Početak pripremnih radova na gradilištu buduća dva nova bloka za prečišćavanje vode i novog rezervoara u krugu fabrike vode na Štrandu, juče (13. mart 2014.) je obeležen i posetom gradonačelnika Miloša Vučevića, njegovog pomoćnika Vladimira Jelića i direktora "Vodovoda i kanalizacije" Dragana Božića.

Kako su istakli, ovo je godina velikih radova "Vodovoda" koji bi trebalo da donesu sigurno snabdevanje kvalitetnom pijaćom vodom Novog Sada u narednim decenijama.

- Veoma je bitno, a ujedno i zabrinjavajuće, da 30 godina u Novom Sadu nije bilo radova ovog tipa u fabrici vode. Ovi radovi su pre svega važni zbog kvalilteta vode koju će dobijati Novosađani iz gradske vodovodne mreže. Očekujem da "Vodovod i kanalizacija" ove godine urade najveći deo posla, da bi u ugovorenim rokovima imali unapređenu fabriku vode na Limanu – izjavio je Vučević.

On je poručio građanima, ali i rukovodstvu "Vodovoda i kanalizacije", da očekuje da se krene s izgradnjom fabrike vode i na sremskoj strani.

- Time bismo završili priču oko snabdevanja građana dovoljnim količinama ispravne i kvalitetne vode, i da tu nemamo više nikakve dileme ili zloupotrebe kakve su se pojavljivale u prethodnom periodu. Nedopustivo je da bilo ko špekuliše i nagađa oko kvaliteta vode. To nije političko pitanje, jer je pitanje zdravlja iznad svih pitanja i tu nema nikakve igre. Apsolutna je podrška grada "Vodovodu" u ovakvim stvarima i što je bitno, ovaj posao ne opterećuje gradski buyet – zaključio je Vučević.

Pomoćnik gradonačelnika za komunalni sistem i energetiku mr Vladimir Jelić rekao je da je početak pripremnih radova zapravo najava megaprojekta koji vredi devet miliona evra, koji finansira "Evropska investiciona banka" vrlo povoljnim kreditnim aranžmanom.

- Osim ovoga, u planu je izgradnja rezervoara od 10 miliona litara vode, čija je svrha da stabiliše snabdevanje vodom u čitavom gradu. Projekat treba da bude završen za dve godine i tada će Novosađani imati najkvalitetniju vodu u državi. Predviđeno je i da "Vodovod" investira svojih 100 miliona dinara u oporavak izvorišta Štrand, koje je najveće izvorište, a nije u upotrebi od 2009. Ovi radovi značili bi početak oporavka izvorišta Štrand i kada budu završeni apsolutno ćemo biti sigurni da nećemo imati problema s niskim pritiscima i s nedostatkom vode tokom letnjih meseci – naglasio je Jelić.

Direktor "ViK" mr Dragan Božić istakao je da sama vrednost investicije govori o njenom značaju za preduzeće i grad.

- Ovde će se dograditi rezervoar od 10.000 kubika vode i ugraditi dva dodatna načina prečišćavanja vode: ozonizacija i GAU filteri. Time ćemo dobiti kvalitetnu vodu kojom ćemo pouzdano snabdevati grad. U "Vodovodu i kanalizaciji" zaista smo svesni odgovornosti posla kojim se bavimo. Svi radovi , u koje se sada ulaže, obezbediće pouzdano vodosnabdevanje u narednim decenijama. Rok za završetak je polovinom naredne godine – istakao je Božić.

Ozon i ugalj sve čiste

Fabrika vode na Štrandu vodu prerađuje propuštanjem kroz peščana filter polja, aeracijom i zatim se ona hloriše. Sada bi, međutim, nakon filtracije i aeracije voda išla na ozonizaciju, a zatim na GAU filtere. Ozon oksidacijom efikasno se uklanja gvožđe, mangan, sulfide, sulfite, nitrite, cijanide, hloride, bromide, anjonske deteryente, fenole, policiklične ugljovodnike, boju, ukus i miris, pesticide...

GAU (granulirani aktivnu ugalj) filteri uklanjali bi ostatke ozona, hemijska jedinjenja i ostale nusporizvode ozonizacije. Zatim bi se ti ostaci razlagali na površini GAU pomoću bakterija, a prečišćena voda dalje bi išla u novi rezervoar, a iz njega na hlorisanje i distribuciju.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...
Ivan 06.10.2021.
Sve je to ok. Ali da su bar vratili put u p...
ljuba 29.09.2021.
Hajde da danas analiziramo ocene izvodljivo...
Savic 27.09.2021.
Jedno od najlepiših i najpoželjnijih naselj...