IZOLACIJA-468X60-BANNER

WINDOSHOW-970X250-BANNER

EBRD finansira studiju o izgradnji toplane na biomasu u Šapcu

13.03.2014. | Grad Šabac

Matteo Patrone, direktor "Evropske banke za obnovu i razvoj" (EBRD) za Srbiju i Joerg Bohlmann, predstavnik konsultantskog konzorcijuma, potpisali su u Gradskoj kući ugovor o izradi studije izvodljivosti za izgradnju toplane u Šapcu koja bi kao energent koristila biomasu. Prema oceni direktora EBRD, dokument je korak ka primeni projekta unapređenja daljinskog sistema grejanja u Šapcu.

- Očekujemo da će konsultant, angažovan na izradi studije, posao završiti za oko četiri meseca, na osnovu čega bi u septembru ili oktobru ove godine počeli pregovori sa Gradom o finansiranju projekta. EBRD je obezbedila dodatne donacije kao pomoć Gradu i Toplani u primeni projekta – rekao je Matteo Patrone.

U gradsku i komunalnu infrastrukturu EBRD je do sada uložila 3,3 milijarde evra, od čega 400 miliona evra u Srbiji. Joerg Bohlmann, rukovodilac projekta i predstavnik konsultantskog konzorcijuma, izrazio je uverenje da će studija pružiti najbolje rešenje za Grad Šabac u oblasti daljinskog grejanja.

Gradonačelnik Šapca Miloš Milošević podsetio je na aktuelnost teme energetske efikasnosti u Šapcu, kao i na činjenicu da Grad već poseduje elaborat koji se bavi rezultatom zamene gasa biomasom.

- Šabac se projektom izolacije stambenih zgrada, u čijem je finansiranju učestvovao sa 50 odsto, izolacijom javnih objekata i pokušajem da kotlarnice u školama umesto nafte koriste biomasu ili pelet, pričljučio evropskom trendu uštede energije. Kruna naših zalaganja je donacija EBRD u iznosu od oko 800.000 evra. Toliko će koštati izrada svih studija koje će dati odgovore na pitanja kako da Šabac bude energetski efikasniji i tako obezbedi korist i građanima i gradskom budžetu – istakao je gradonačelnik Šapca Miloš Milošević.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


LORENCIC-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;