INFONET-468X60-BANNER

Bačka Palanka: Država rekorder "divlje" gradnje

19.02.2014. | Novosti

Ne tako davno sada već bivši direktor opštinske "Direkcije za izgradnju" naručio je avion da bi snimio Bačku Palanku iz vazduha i snimak uporedio sa stanjem u knjigama. Rezultat je bio zapanjujući i mimo očekivanja: pronađeno je više od 5.700 objekata kojih zvanično nema u katastarskim kartama.

U svim dosad predviđenim rokovima, međutim, podneto je oko 3.000 zahteva za legalizaciju. S obzirom na dugu tradiciju urbanističkog planiranja i red koji je vladao u toj oblasti vekovima, po oceni stručnjaka, današnja situacija je katastrofalna.

Marija Kolarov, šef "Odeljenja za urbanizam i građevinarstvo" SO Bačka Palanka, kaže da je u postupku legalizacije rešeno 600 predmeta, što je nedovoljno s obzirom na broj bespravno izgrađenih objekata, a prijavljenih za legalizaciju.

- Najveći problem u rešavanju predmeta u postupku legalizacije je siromaštvo. Ljudi, jednostavno, odustaju na pola puta. Oni koji su imali novac za legalizaciju, ispoštovali su rokove i završili posao. Što se lokalne samouprave tiče, mi smo u okviru zakona predvideli sve olakšice u maksimalnom iznosu i videćemo kakve će to ubuduće efekte imati – kaže Marija Kolarov.

Opštinska uprava je u saradnji sa JP "Direkcija za izgradnju" opštine Bačka Palanka predvidela umanjenje troškova legalizacije za porodične stambene objekte čijom se izgradnjom trajno rešava stambeno pitanje, za invalide, samohrane roditelje i korisnike socijalne pomoći, i to u zavisnosti od komunalne opremljenosti parcele.

Nisu, međutim, samo siromašni Palančani gradili kuće, poslovne i pomoćne objekte bez građevinske dozvole, radila je to, ne poštujući zakone koje je sama donela, i država u poslednjih dve, tri decenije. To potvrđuje i načelnik za privredu SO Bačka Palanka Zoran Baćina. Bez papira je izgrađeno nekoliko kilometara duga obilaznica oko grada, desetak proizvodnih hala, jedna osnovna škola, jedna fiskulturna sala, nekoliko objekata u zoni parka prirode Tikvara. Po vrednosti objekata, država je u Bačkoj Palanci rekorder divlje gradnje.

- Ovi objekti izgrađeni su devedesetih godina, zahvaljujući uticajnim političarima. Zanimljivo je da nije bilo promašaja u investiranju, jer hale zapošljavaju ljude i donose pare, osnovna škola na Sinaju je bila preko potrebna, obilaznica je spas za grad... Političari su pogodili, ali je sa papirima zakazala administracija državnih preduzeća koja su bila investitori – navodi Baćina.

Diskriminacija

- Sasvim je sigurno da će neki divlje izgrađeni objekti biti srušeni, ali i da će važeći planovi detaljne regulacije morati da se prilagođavaju nekim bespravno napravljenim objektima – rekao je Baćina.

Pravnici se slažu da je ovakvom praksom diskriminisan veliki broj građana koji se pridržavaju zakona i izmiruju svoje obaveze prema državi.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;