Bačka Palanka: Država rekorder "divlje" gradnje

19.02.2014. | Novosti

Ne tako davno sada već bivši direktor opštinske "Direkcije za izgradnju" naručio je avion da bi snimio Bačku Palanku iz vazduha i snimak uporedio sa stanjem u knjigama. Rezultat je bio zapanjujući i mimo očekivanja: pronađeno je više od 5.700 objekata kojih zvanično nema u katastarskim kartama.

U svim dosad predviđenim rokovima, međutim, podneto je oko 3.000 zahteva za legalizaciju. S obzirom na dugu tradiciju urbanističkog planiranja i red koji je vladao u toj oblasti vekovima, po oceni stručnjaka, današnja situacija je katastrofalna.

Marija Kolarov, šef "Odeljenja za urbanizam i građevinarstvo" SO Bačka Palanka, kaže da je u postupku legalizacije rešeno 600 predmeta, što je nedovoljno s obzirom na broj bespravno izgrađenih objekata, a prijavljenih za legalizaciju.

- Najveći problem u rešavanju predmeta u postupku legalizacije je siromaštvo. Ljudi, jednostavno, odustaju na pola puta. Oni koji su imali novac za legalizaciju, ispoštovali su rokove i završili posao. Što se lokalne samouprave tiče, mi smo u okviru zakona predvideli sve olakšice u maksimalnom iznosu i videćemo kakve će to ubuduće efekte imati – kaže Marija Kolarov.

Opštinska uprava je u saradnji sa JP "Direkcija za izgradnju" opštine Bačka Palanka predvidela umanjenje troškova legalizacije za porodične stambene objekte čijom se izgradnjom trajno rešava stambeno pitanje, za invalide, samohrane roditelje i korisnike socijalne pomoći, i to u zavisnosti od komunalne opremljenosti parcele.

Nisu, međutim, samo siromašni Palančani gradili kuće, poslovne i pomoćne objekte bez građevinske dozvole, radila je to, ne poštujući zakone koje je sama donela, i država u poslednjih dve, tri decenije. To potvrđuje i načelnik za privredu SO Bačka Palanka Zoran Baćina. Bez papira je izgrađeno nekoliko kilometara duga obilaznica oko grada, desetak proizvodnih hala, jedna osnovna škola, jedna fiskulturna sala, nekoliko objekata u zoni parka prirode Tikvara. Po vrednosti objekata, država je u Bačkoj Palanci rekorder divlje gradnje.

- Ovi objekti izgrađeni su devedesetih godina, zahvaljujući uticajnim političarima. Zanimljivo je da nije bilo promašaja u investiranju, jer hale zapošljavaju ljude i donose pare, osnovna škola na Sinaju je bila preko potrebna, obilaznica je spas za grad... Političari su pogodili, ali je sa papirima zakazala administracija državnih preduzeća koja su bila investitori – navodi Baćina.

Diskriminacija

- Sasvim je sigurno da će neki divlje izgrađeni objekti biti srušeni, ali i da će važeći planovi detaljne regulacije morati da se prilagođavaju nekim bespravno napravljenim objektima – rekao je Baćina.

Pravnici se slažu da je ovakvom praksom diskriminisan veliki broj građana koji se pridržavaju zakona i izmiruju svoje obaveze prema državi.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...