Zvornik: Obnova mosta Kralja Aleksandra čeka bolje dane

18.02.2014. | Novosti

Most koji na Drini spaja Zvornik u Republici Srpskoj i Mali Zvornik u Srbiji, a koji meštani sa obe drinske obale popularno zovu Stari most, već dugo je u lošem stanju, a kompletna rekonstrukcija koštala bi 600.000 evra. Dokumentacija je spremna i čeka se novac kako bi se krenulo u odabir izvođača.

Most sada služi isključivo za prelaz pešaka. Zbog korozije i oštećenja na više mesta, krajem devedesetih godina zabranjen je saobraćaj. Još 2011. godine predviđeno je da obnova počne krajem te godine i završi se naredne. Takođe je predviđeno i učešće vlada Srbije i Republike Srpske u kompletnom poslu. Formiran je tim za izradu projekta rekonstrukcije. Ali, na tome se stalo.

- Predviđeno je kompletno peskarenje, farbanje mosta, izrada rasvete, skidanje kocke koja dosta oštećuje most, asfaltiranje i sređivanje trotoara. Projekat je pokazao da ne moraju da se rade novi stubovi, jer su postojeći u dobrom stanju – rekao je Danijel Dragičević, zamenik načelnika Opštine Zvornik.

Ove godine 12. januara navršilo se 84 godine otkako je otvoren i osveštan most. Istorijski izvori navode da je otvaranju prisustvovao sam kralj Aleksandar, čijom zaslugom je most i izgrađen.

Izgradnja mosta započeta je 1927. godine. Završen je nakon dve godine, čime je Drina na ovom području konačno premošćena. Svečano otvaranje i osvećenje mosta zbilo se 12. januara 1930. godine. U aprilu 1941. most je porušen, a obnovljen u junu 1946. godine. Most je tada poneo ime narodnog heroja Filipa Kljajića Fiće. Tek 2009. mostu je vraćen prvobitni naziv – kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


PLOTING
PLOTING
BEOGRAD-BORČA
www.ploting.rs

SET
SET
ŠABAC
www.set.rs

LEGI-SGS
LEGI-SGS
BEOGRAD-RUŠANJ
www.legi.rs

NIMEL
NIMEL
NOVI BEOGRAD

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 18.05.2020.
Koja je preporucena debljina osb ploce kad ...
Darko 11.05.2020.
Još jedan razlog više da se pravi autoput R...
Шумадинац 11.05.2020.
И тако сваке године по 10 дана? Занимљив си...
Milan 07.05.2020.
Kome ili gde se javiti za obuku i materijal...
Shumar 25.04.2020.
''Ponosan sam na Službu glavnog urbaniste k...