INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Obnova Pribojske banje

13.02.2014. | Tanjug

U Pribojskoj Banji, nedaleko od Priboja, počela je rekonstrukcija nekadašnjeg "Rehabilitacionog centra", a vrednost radova je oko 1,4 miliona evra. Rehabilitacioni centar i 35 hektara zemljišta pripali su nedavno, po Zakonu o restituciji, Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

- Kako bi pomogla rekonstrukciju RH centra opština Priboj je od Mileševske eparhije kupila 1,1 hektar zemljišta. Tim novcem, a radi se o pola miliona evra, finansiramo deo radova. Prikupljanje sredstava za kompletnu rekonstrukciju je u toku i očekujemo da će i nadležna ministarstva i druge državne institucije priskočiti u pomoć, jer se radi o važnom projektu za razvoj ovog dela Srbije – rekao je episkop mileševski Filaret na konfernciji za novinare.

Kada, kako je najavljeno polovinom juna, budu završeni radovi, Pribojska Banja će raspolagati sa 130 ležaja u jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama. U drugoj fazi gradiće se niz ostalih banjskih i turističkih sadržaja među kojima i dijagnostički centar. Pozvana su privatna i društvena preduzeća i druge zainteresovane da sa Mileševskom eparhijom naprave kozorcijum kako bi se ti objekti što pre izgradili.

Radove na prvoj fazi rekonstrukcije RH centra izvodi preduzeće "Složna braća" iz Nove Varoši.

- Pozivamo sve koji žele da ulože da nam se pridruže, posebno žitelje da pomognu da se banja očisti, da vratimo uzurpirano i stanemo na put nelegalnim priključcima na vodu. Ovu prirodnu lepotu i najlekovitiju srpsku banju treba zajednički da iskoristimo – istakao je vladika.

Naveo je da postoje određene teškoće u sprovođenju nameravanog, jer decenijama nijedan dinar nije uložen u Pribojsku banju, obećana pomoć je izostala zbog ukidanja "Fonda za razvoj Srbije", a banke nisu voljne da daju kredite. On naglašava da je od Vlade Srbije tražio 4,5 miliona evra, kako bi investicija uređenja lečilišta bila dovršena.

Kako je objasnio Dušan Pleskonjić, koji je vršio nadzor prilikom obnove "Rehabilitacionog centra", trenutno se zidaju kupatila i vrše se radovi na instalacijama za grejanje, a poslovi bi trebalo da budu okončani 31. maja. Takođe, uskoro počinje i gradnja dva paviljona sa 10 apartmana ispod banjskih kupatila, kao i izmeštanje saobraćaja iz centra lečilišta na alternativni pravac.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;