PRIJAVA-468X60-BANNER

Želite li da uložimo 200 miliona evra

10.02.2014. | B-92

Prošlo je tačno 11 godina od kada je jedan od najvećih konfekcijskih brendova stare Jugoslavije, beogradski "Beko", otišao u stečaj. Za razliku od današnjih dužnika, čjji dugovi uglavnom višestruko premašuju vrednost imovine, ova fabrika je svoje poverioce davno izmirila, piše beogradski nedeljnik NIN.

Osim što je po ovome specifičan, "Beko" je, nažalost, jedan od rekordera u dužini trajanja stečajnog postupka kojem se kraj ne nazire. I bivši i sadašnji srečajni upravnici sa kojima je NIN razgovarao saglasni su da uslova za zakazivanje završnog ročišta i okončanje stečajnog postupka nema, sve dok se ne završe sudski sporovi koji se vode povodom prodaje dela imovine ovog preduzeća.

Kupac "Bekove" glavne zgrade na Kalemegdanu, grčka kompanija "Lamda development", tvrdi da će, ukoliko se slučaj uskoro ne reši, podneti tužbu pred Međunarodnim arbitražnim sudom, jer već sedam godina ne može da uđe u posed koji je kupila, što je onda onemogućava da na prostoru sadašnje fabrike izgradi stambeno-poslovni objekat "Belgrade corner", od 90.000 kvadratnih metara.

- Aukcija na kojoj smo kupili glavnu zgradu "Beka" na Kalemegdanu, održana je još avgusta 2007. I ugovorom nam je obećano da će nas uvesti u posed najkasnije do kraja te godine, a u protivnom ćemo za svaki dan kašnjenja dobiti jedan promil od prodajne cene, odnosno 55.800 evra dnevno. Sada je 2014, mi još nismo ušli u posed, investicija kasni, a rešenje se ne neazire. Sve smo uradili transparentno i želimo da dobijemo nazad deo novca koji smo uložili ili da uđemo u posed i gradimo kompleks. Ako se to uskoro ne desi, idemo na međunarodnu arbitražu. Predugo smo čekali, a svedoci smo ovih dana da se u Srbiji pominju veliki projekti, čija realizacija može da krene već za nekoliko meseci – kaže za NIN Zisimos Danilatos, direktor razvoja u kompaniji Lamda koja je kupac "Bekove" zgrade. - Pitamo predstavnike države da li žele ovu našu investiciju od 200 miliona evra ili ne.

Celo ovo zamešateljstvo, naime, počelo je kada je Vojska Srbije 1991. deo tog spornog placa u Bulevaru vojvode Bojovića, gde se nalazi "Bekova" fabrika, prodala firmi "Beomedicina", kao da je njeno, dok je "Beko" tvrdio da je on vlasnik tih nepokretnosti i knjižni korisnik tog zemljišta.

Ostajući pri svojoj tvrdnji, "Beko" je, pošto se to nalazilo na popisu njegove imovine, mnogo godina kasnije, odnosno 2007. ceo taj plac, uključujući i spornu parcelu, prodao Grčkoj "Lamdi" iako je već tada vodio spor s Vojskom i "Beomedicinom" oko vlasništva nad delom tog prostora.

"Lamda development" planira da na mestu fabrike "Beko" napravi moderan kompleks koji se sastoji od stambenog dela, galerije, poslovnog dela, hotela sa pet zvezdica, najsavremenijeg kongresnog centra, prodavnica i robne kuće. Idejni projekat komleksa "Belgrade corner" uradio je arhitektonski studo čuvene Zahe Hadid iz Londona.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...
Stanko 14.01.2023.
Konačno nešto lepo na Zlatiboru! Stvarno pr...
Peks 13.01.2023.
Dozvolite vise legalizaciju kuca da moze da...
Mig 23.12.2022.
Zašto ne povezati Zrenjanin sa postojećim a...
DARKO 23.12.2022.
Naravno da su bespravni investitori motivis...

;