INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Grci probili još jedan tunel na Koridoru 10

10.02.2014. | Tanjug

Na istočnom kraku Koridora 10 probijena je leva cev tunela Pržojno Padina na obilaznici oko Dimitrovgrada, a ceo tunel bi trebalo da bude završen polovinom ove godine. To je drugi tunel koji je probijen na Koridoru 10, za po jednu traku auto-puta, izjavio je direktor "Koridora Srbije" Dmitar Đurović podsetivši da je u decembru probijena i leva cev tunela Progon.

- Kao što smo i obećali da će se raditi tokom cele zimske sezone, a vremenski uslovi nam to dozvoljavaju, radi se punom parom na 11 od 12 ugovorenih tunela na Koridorima 10 i 11 – istakao je Đurović. - Izvođač radova na tunelima Progon i Pržojno Padina je grčka kompanija Terna, koja ima veliko iskustvo u gradnji tunela i radove u Srbiji izvodi veoma uspešno.

Na toj deonici, kako je rekao, dosadašnja realizacija projekta je 65 odsto pri čemu se od početka radovi obavljaju nesmanjenim intenzitetom – 24 časa, sedam danas u nedelji, bilo da je u pitanju zimski ili letnji period. Prema njegovim rečima, ove godine bi na koridorima trebalo da bude završena izgradnja osam tunela, a u 2015. godini preostala četiri tunela, a možda i još neki novi tunel. Đurović je podsetio da je plan da se ceo Koridor 10 prema bugarskoj i makedonskoj granici završsi u 2016. godini.

Dužina probijene leve cevi tunela Pržojno Padina je 350 metara, a proboj desne cevi, koja će biti dugačka 326 metara, očekuje se krajem ovom meseca. Đurović je rekao da je posle probijanja leve cevi tunela Progon, u dužini od jednog kilometra, na obilaznici oko Dimitrovgrada krajem prošle godine, ostalo da se završi probijanje desna cev polovinom ovog meseca. Tunel Progon je jedan od najzahtevnijih i najtežnih tunela za gradnju na Koridoru 10, zbog čega izvođač radova ima najsavremeniju opremu. Tunel Bancarevo u dužini 704 metara, na deonici Prosek-Crvena Reka, koji gradi češka kompanija Subtera, biće takođe probijen polovinom februara.

Grade se i tuneli Sopot i Sarlah na deonici Staničenje - Pirot, tunel Predajane na deonici Grdelica-Caričina Dolina. Tunel Manajle, na deonici Caričina Dolina-Vladičin Han, biće najduži tunel u Srbiji od 1.800 metara, a trenutno se nalazimo na 62. metru.

Kada je reč o Koridoru 11, grade se tuneli, na deonici Ljig-Preljina, Šarani, Brđani, Savinac i Veliki Kik, a početak radova na probijanju tunela Golubac se očekuje u martu.

- Nemamo vemena za gubljenje i zato je jako važno da se prati predviđena dinamika radova. Vreme nam ide na ruku i radi se punom parom – naglasio je Đurović dodajući da ne očekuje problema u izgradnji tunela i probijanje rokova.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;