U termoelektrani "Morava" dogodine kapitalan remont (video)

03.02.2014. | Tanjug

U termoelektrani "Morava" u Svilajncu dogodine će biti obavljen kapitalan remont vredan 20 miliona evra a razmatra se i mogućnost izgradnje jednog novog termo bloka do 2023, rečeno je na svečanom obeležavanju 45 godina od priključenja te termoelektrane na elektro-energetski sistem.

 

Nakon što je obišla termoelektranu, ministarka energetike, Zorana Mihajlović rekla je da se do sada nije moglo razgovaralo o izgradnji novog termo bloka jer su za to potrebni resursi, te za sada to stoji po strani. Najavljujući da će ove godine EPS uraditi studiju opravdanosti za toplifikaciju Svilajnca i susednih opština, kako bi se iskoristili potencijali te termoelektrane, ona je naglasila da je taj projekat izvestan.

U planu je trajno rešavanje problema grejanja opština Svilajnac, Despotovac, Batočina, Lapovo, Žabari i Kragujevac, kako topla voda iz te termoelektrane ne bi, kao do sada, oticala u Moravu. Termoelektrana "Morava" je, kako je navela, primer efikasnosti i dobrih rezultata rada, jer su u njoj prošle godine gubici u poslovanju smanjeni 10 puta.

Direktorka TE "Morava", Marija Stevanović, ukazala je na značaj projekta toplifikacije Svilajnca i okolnih opština, i izrazila je očekivanje da će biti izgrađen novi termo blok uz podršku nadležnih.

Zamenik direktora TE "Nikola Tesla", Milan Petković, precizirao je da će do 2023. biti osmišljena mogućnost izgradnje novog termo bloka što bi mnogo značilo za privredni razvoj Srbije, istakavši da TENT već radi na tome. On je napomenuo da je TE "Morava", izgrađena na desnoj obali istoimene reke, od početka rada kupila jednu polovinu ukupno eksploatisanih količina uglja iz srpskih rudnika za podzemnu eksploataciju, što je značajno, jer ti rudnici rade u najnerazvijenijim opštinama u Srbiji.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Šebek Snežana 08.06.2021.
Šta od dokumentacije treba priložiti uz pri...
Saša 04.06.2021.
Eto mu politike, sad će reći da mi nismo mo...
Nina 04.06.2021.
Imam kucu od 70 kvadrata treba se promeniti...
Nina 04.06.2021.
Kako se prijaviti na koj br ili kako vec
Milan 01.06.2021.
Cena po m2 i cena lepka
Koliko otprili...