Solarni krov za niški "Čair"

31.01.2014. | Energetski portal Srbije

Gradonačelnik Niša, gospodin Zoran Pešić, povodom rekonstrukcije stadiona "Čair" najavio je da će raspisati tender za postavljanje krova na ovom stadionu, a uslov za dobijanje tendera će biti postavljanje solarne elektrane koja bi trebalo da ima snagu od 1MW. Za završetak rekonstrukcije niškog stadiona "Čair" biće podignut kredit od 450 miliona dinara.

U okolnim zemljama još uvek ne postoji ni jedan stadion koji poseduje solarni krov, mada bi situacija u Hrvatskoj uskoro mogla da se promeni. Nemačka firma "Global Solar" nedavno je objavila da je zainteresovana za postavljanje solarnog krova na hrvatskom stadionu "Velika Gorica". Dobit bi bila obostrana; ovaj stadion bi dobio krov nad obe tribine dok bi nemačka firma dobila koncesiju koja bi joj omogućila da prodaje električnu energiju.

Inače, najveći stadion na svetu koji proizvodi električnu energiju nalazi se na Tajvanu i ima 55 hiljada mesta. Ovo je i prvi solarni stadion, a izgrađen je 2009. godine. U Evropi je 2010. godine otvoren prvi solarni stadion u Nemačkoj u Frajburgu, a nazvan je "Mage Solar Stadium". U Brazilu će ove godine biti otvoren prvi solarni stadion, a izgrađen je povodom predstojećeg FIFA Svetskog kupa.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 21.01.2021.
Sve je to lepo, ali ne rešava uzrok nego po...
mile 20.01.2021.
Na slici mnogo lepo izgleda.
Milan 08.01.2021.
Možete li mi zamjeniti lezaj u pumpe grunst...
Zvonko 05.01.2021.
Pa godina 2020 je prosla, ja zivim na zapad...
Darko 05.01.2021.
Kada bi se odbili svi zahtevi za legalizaci...