INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Bačka Palanka: Eksproprijacija oko Vizića

28.01.2014. | Dnevnik

Lokalna samouprava u Bačkoj Palanci na početku godine zaokupljena je poslovima vezanim za preuzete obaveze oko izgradnje novog dunavskog mosta kod Bačke Palanke i Neština. Zeleno svetlo za ovaj posao, koji će trajati par godina, nadležni u Bačkoj Palanci dobili su 20. januara kada je Vlada Srbije donela rešenje kojim se utvrđuje javni interes za eksproprijaciju zemljišta radi izgradnje državnog puta Neštin-Erdevik.

- Eksproprijacija zemljišta najviše će se vršiti na području katastarske opštine Vizić, koja se gografiski nalazi u Sremu, a administrativno pripada našoj opštini. Najveći broj vlasnika zemljišta koje je predmet eksproprijacije ima prebivalište u Viziću, pa ćemo organizovati zbor građana ovog sela – kaže  Uroš Malinović, pomoćnik predsednika opštine Bačka Palanka, zadužen za razvoj mesnih zajednica. - Cilj nam je da se postupak eksproprijacije što brže sprovede kako bi se stekli uslovi za izgradnju puta Neštin-Erdevik.

Krajem avgusta prošle godine bačkopalanačka Skupština podnela je inicijativu Vladi Srbije i Vladi AP Vojvodine za davanje saglasnosti za izgradnju mosta na Dunavu kod Bačke Palanke i Neština, a za realizaciju ove odluke zadužena je ovdašnja "Direkcija za izgradnju opštine".

- U cilju realizacije ovog strateškog projekta održan je niz sastanaka sa predstavnicima republičke i pokrajinske vlade, Javnog preduzeća "Putevi Srbije" i Saobraćajnog instituta CIP iz Beograda – dodaje Malinović. - Potom je Vlada usvojila Uredbu o kategorizaciji državnih puteva kojim je definisan državni put IB reda broj 19, a to je veza sa državnim putem 12-Neštin-Erdevik-Kuzmin-državna granica sa Bosnom i Hercegovinom-granični prelaz Sremska Rača.

Saobraćajni institut CIP početkom novembra održao je prezentaciju idejnog projekta budućeg mosta, čime je definisana njegova lokacija. Tada su Dušan Drobnjak, generalni direktor JP "Putevi Srbije" i Bojan Radman, zamenik predsednika opštine Bačka Palanka potpisali  protokol o načinu realizacije projekta izgradnje državnog puta IB reda broj 19 i rehabilitacije dela državnog puta IB reda broj 12. Na taj način Bačka Palanka je preuzela deo obaveza na sebe, a prva se mora realizovati eksproprijacijom zemljišta u KO Vizić. Palančani su se u ovaj posao upustili zbog toga što postojeći most koji povezuje Bačku Palanku i Ilok, odnosno Hrvatsku i EU, bukvalno ulazi u ulice ovog bačkog grada. Stručnjaci su konstatovali da ne postoji mogućnost izgradnje obilaznice, jer bi se moralo porušiti pola grada. Nadležni su konstatovali da bi teretni saobraćaj urnisao ovaj lep grad na levoj obali Dunava, a Palančani kažu da neće da dožive sudbinu Iriga. Novi most sa Bačke strane počinjaće van varoši, odnosno pre obilaznice iz pravca Novog Sada.

Takođe, ističu u lokalnoj samoupravi da će ovo biti najbliža veza većeg dela Bačke sa Republikom Srpskom, a usputnu korist imaće i meštani sremskih sela koja gravitiraju Bačkoj Palanci, jer ulaskom Hrvatske u EU imaju velikih problema u transportu roba i poljoprivrednih proizvoda, koji zbog strogih propisa ne mogu preko postojeće ćuprije, odnosno državne granice i par kilometara puta kroz Hrvatsku.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;