Za ispitivanje geotermalnih voda 24 miliona dinara

28.01.2014. | Dnevnik

Sremskokarlovačka opština preduzeće opsežna istraživanja kako bi se utvrdilo koje su mogućnosti i opravdanost korišćenja hidrogeotermalnih voda za grejanje Magistrata i vrtića, čija izgradnja je u toku na Dudari, te centralnog gradskog trga.

"Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine" dodelio je lokalnoj samoupravi u Sremskim Karlovcima 24,2 miliona dinara za  ispitivanja kapaciteta vodnih resursa za grejanje ova dva najveća objekta u vlasništvu opštine, kao i Trga Branka Radičevića. Uskoro bi trebalo da opština raspiše postupak javne nabavke za ove poslove, čiji rezultati se mogu očekivati do kraja ove ili početkom naredne godine. Od toga šta pokažu istraživanja zavisi da li će lokalna samouprava investirati u sisteme grejanja geotermalnom energijom centralnog trga, vrtića i Magistrata.    

- Izbor je pao na ove objekte i trg zato što smatramo da su to prioriteti – kaže načelnica opštinskog "Odeljenja za urbanizam, komunalne poslove i zaštitu životne sredine" Dušanka Janjušić. - Računamo da bismo prelaskom na grejanje na geotermalnu energiju postigli značajne uštede. S druge strane, budući da je vrtić u izgradnji, mislimo da je pravo vreme da se u projekat unesu izmene, ukoliko ova istraživanja pokažu opravdanost upotrebe geotermalne energije za njegovo grejanje. To važi i za centralni trg, za koji smo nedavno na međunarodnom konkursu dobili različita viđenja njegovog uređenja. Kada dođe vreme za izradu projektno-tehničke dokumentacije svakako će od velike pomoći biti i studija opravdanosti korišćenja hidrogeotermalne energije za njegovo grejanje.   

Odluka o finansiranju detaljnih istraživanja vodnih resursa na ove tri lokacije u Sremskim Karlovcima usledila je dva meseca nakon prezentacije rezultata studije o podzemnim vodnim resursima i mogućnostima višenamenskog korišćenja na teritoriji opštine Sremski Karlovci, koju je izradio tim Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu. Prema tom dokumentu, hidrogeotermalni potencijali su najperspektivniji resurs podzemnih voda u Sremskim Karlovcima. Rezultati prvih istraživanja govore da bi kompletno gradsko područje, sa svim objektima moglo da se greje zahvaljujući ovoj energiji i to višestruko jeftinije. To se odnosi i na Trg Branka Radičevića, što je na prvoj prezentaciji studije, izazvalo veliko zanimanje prisutnih. Vođa tima koji je ispitivao vodne potencijale Sremskih Karlovaca prof. dr Dejan Milenić je tada rekao da su u nekim gradovima u Srbiji već realizovani projekti podnog grejanja  trgova hidrogeotermalnom energijom, što je ogromna olakšica za lokalne samouprave iz više razloga.

U ovoj studiji stoji da su na četiri mesta u Sremskim Karlovcima evidnetirane pojave termomineralnih voda. Čak postoje i uslovi za samostalno vodosnabdevanje, jer, prema mišljenju stručnjaka, količina od 40 do 45 litara u sekundi koja je izmerena, može da podmiri redovne dnevne potrebe stanovništva.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Ako ministarka bude dinamicna kaokada je bi...
Adrijana 13.04.2021.
Kako da se prijavim za subvenciju promene s...
Ivan 13.04.2021.
Gde se prijaviti za stolariju i izplciju ku...
Zeks 13.04.2021.
Kako se prijaviti za promenu stolarije
Mima 12.04.2021.
Gde i kome se treba prijaviti za subvenciju...