IZOLACIJA-468X60-BANNER

Prva tužba protiv vlasnika "Alpine"

27.01.2014. | Tanjug

Stečaj građevinskog koncerna Alpina naći će se, nakon što su podnete prve tužbe investitora protiv austrijskih banaka, i pred sudovima u Španiji, pošto je jedan mađarski ulagač tužio španski koncern FCC koji je vlasnik "Alpine".

On je tužio FCC tražeći 506.500 evra odšte jer, kako tvrdi, "Alpina" imala nedovoljno kapitala, prenosi bečki ekonomski dnevnik "Virtšaftsblat". Stečajni upravnik Karl Engelhart je već ranije s tim u vezi kritikovao FCC.

Dok Engelhart i Republika Austrija, koja je garantovala za kredite, još analiziraju da li će podneti tužbu protiv FCC, to je sada učinio jedan ulagač, koji smatra da je "Alpina" holding imala nedovoljno kapitala ugrožavajući time poverioce. Iz koncerna FCC ističu da je "Alpina" imala dovoljno kapitala, tvrdeći da je pola milijarde evra ubačeno u ovaj koncern.

"Koridori Srbije" su sa austrijskom Alpinom ugovorili radove na Koridoru 10, od Pirota do Dimitrovgrada, ukupne vrednosti 59,3 miliona evra. Za sve izvedene radove plaćeno je nešto manje od 29,5 miliona evra. Srpsko preduzeće je u avgustu 2013. podnelo Trgovinskom sudu u Beču potraživanje od "Alpine", koja je bankrotirala, u ukupnom iznosu od 78,32 miliona evra, i to 55 miliona evra za nezavršene radove na Koridoru 10 i odštetni zahtev za propuštenu dobit za naplatu putarine od 23,3 miliona evra.

Stečajni upravnik "Alpine" je, u izveštaju dostavljenom "Koridorima Srbije" 9. oktobra, osporio to potraživanje. Bečka advokatska kancelarija "Jakš Šeler i Ril" (Jaksch Schoeller & Riehl), koja je stečajni upravnik "Alpine", smatra da su potraživanja "Koridora Srbije" prevelika i da ne odgovaraju ugovorima, i tvrde da i Alpina ima potraživanja prema Srbiji. U stečajnom postupku "Koridori Srbije" mogu ostvariti svoja prava pred nadležnim sudom Austrije do 9. aprila 2014. godine.

"Koridori Srbije" su već započeli proceduru naplate više bankarskih garancija za obavljanje posla u vrednosti od 5,14 miliona evra i garancije za povraćaj avansa u iznosu od 2,73 miliona evra. Stečajni postupak i sudski proces sa "Alpinom", prema nekim procenama, mogao bi da traje između dve i pet godina.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...
Stanko 14.01.2023.
Konačno nešto lepo na Zlatiboru! Stvarno pr...
Peks 13.01.2023.
Dozvolite vise legalizaciju kuca da moze da...
Mig 23.12.2022.
Zašto ne povezati Zrenjanin sa postojećim a...
DARKO 23.12.2022.
Naravno da su bespravni investitori motivis...

;