Italijani hoće u Vršcu da grade elektranu na biomasu

27.01.2014. | eVršac

Pomoćnik predsednika Opštine Vršac Ljubiša Milosavljević i član Opštinskog veća zadužen za zaštitu životne sredine Miloš Vasić imali su radni sastanak sa delegacijom italijanskih investitora, sa kojima Opština Vršac već godinu dana pregovara o izgradnji elektrane na biomasu.

- Italijanske investitore predvodili su Đuzepe Forlaneli, predsednik fondacije "Mitaleuropa" sa kojom Vršac ima potpisano pismo o namerama, i Alcerni Badin Enea, a u delegaciji je bio i predstavnik "Evropske banke za investivcije" (EIB), što govori o važnosti projekta. Tema razgovora se odnosila na finalizaciju dogovora o organizovanom sakupljanju biomase na teritoriji Opštine Vršac – rekao je Vasić.

Opština vršac je uradila Studiju o količini žetvinih ostataka u Opštini Vršac, koji se sakupe za godinu dana, a koja opravdava realizaciju jedne ovakve investicije. Dokaz da je to tako, dodao je Vasić, jeste zainteresovanost italijanskog partnera da Opština Vršac ponudi odgovarajuću lokaciju na kojoj bi oni izgradili elektranu na biomasusnage do 10MW.

Milosavljević je dao veliku važnost ovom razgovoru, i izrazio zadovoljstvo što je zajedno sa Vasićem bio u prilici da bude domaćin ovako visokoj delegaciji iz Italije. On je istakao da je veliki lokal patriota i da podržava sve projekte koji imaju za cilj zapošljavanje mladih kadrova.

- Za opštinu Vršac je veoma važno da skupu energiju dobijenu korišćenjem gasa, zameni energijom dobijenom iz ovakvih elektrana, koje kao gorivo koriste domaću biomasu, gde će cena energije po procenama italijanskih stručnjaka biti jeftinija i do 30 odsto – rekao je Milosavljević.

Posle detaljnih razgovora italijanski investitori su obišli lokaciju za koju su ljudi iz ove oblasti procenili da je najbolja za izgradnju jednog ovakvog kogenerativnog postrojenja. Italijanski partner je pokazao veliko zadovoljstvo određenom lokacijom i izgrađenom infrastrukturom na njoj.

Vasić je posle razgovora, zadovoljan sastavom višečlane delegacije u kojoj su bili ugledni bankari i stručnjaci iz oblasti energetike iz Italije, naglasio da očekuje da do ovakve investicije i dođe u drugoj polovini ove godine.

- To bi mnogo značilo i budućim investitorima koji žele da grade nove pogone u našoj inustrijskoj zoni jer bi u startu imali jeftiniju energiju na raspolaganju – rekao je Vasić.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Tanja 14.04.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije, i ...
Ako ministarka bude dinamicna kaokada je bi...
Adrijana 13.04.2021.
Kako da se prijavim za subvenciju promene s...
Ivan 13.04.2021.
Gde se prijaviti za stolariju i izplciju ku...
Zeks 13.04.2021.
Kako se prijaviti za promenu stolarije