INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Vranje deceniju čeka hirurški blok

24.01.2014. | Novosti

Dugoočekivana "Bolnica pod jednim krovom" ni posle deset godina nije završena. Projekat je urađen 2004. godine, građevinski radovi su počeli 2006, a za završetak novog Hirurškog bloka potrebno je još 3,5 miliona evra.

- Novac koji je planiran za izgradnju novog Hirurškog bloka iznosi ukupno 7,5 miliona evra. Za građevinske radove je do sada utrošeno oko četiri miliona evra. Ta sredstva su obezbeđena iz budžeta Republike Srbije, odnosno, Ministarstva zdravlja. Tome treba dodati i 800.000 evra za opremu i 110.000 dolara za projekat, što je obezbeđeno iz kredita "Svetske banke" – objašnjava dr Zvonimir Đorđević, direktor Bolnice u Vranju.

On napominje da je Vranje jedno od najudaljenijih mesta u Srbiji od Kliničkih centara, i da se u ovoj zdravstvenoj ustanovi leči oko 300.000 žitelja Pčinjskog i Kosovsko-pomoravskog okruga, pa je izuzetno važno što će otvaranjem Hirurškog bloka, moći će da se rade operacije koje su sada tehnički neizvodljive.

Projektom "Bolnica pod jednim krovom" predviđena je njegova funkcionalna povezanost u jednu celinu sa postojećim zgradama Opšte bolnice Vranje.

- Planirano je da u novoj zgradi bude smeštena Patologija sa obdukcionom salom, mrtvačnicom i laboratorijom, urgentno odeljenje sa svim specijalnostima, porodilište, centralna sterilizacija, šest operacionih sala, intenzivna i poluintenzivna nega, angiosala, klimatizacija, elektrosoba, računarski centar i kabineti – nabraja dr Đorđević.

Ipak, završetak radova na novoizgrađenom objektu, površine 5.236 metara kvadratnih, podeljenih na šest etaža, ne znači kraj bolnice paviljonskog tipa.

- U sada zasebnim zgradama ostaće da rade Transfuziologija, Patologija, Pulmologija i Infektivno odeljenje. Dijaliza je bila u sklopu zgrade, ali je, ne znam iz kojih razloga, iseljena i sada je zaseban paviljon. Tu Službu sada teško da možemo da vratimo kako bi bila u sklopu jedne zgrade – kaže Đorđević.

Iako su radovi u toku, paralelno se radilo na nabavljanju opreme. Odavno je za novi Hirurški blok stigli medicinska oprema, operacioni stolovi, operacione lampe, aparati za anesteziju i druga prateća oprema, u vrednosti od oko 500.000 evra, kao i informacioni sistem vredan oko 300.000 evra.

Do sada je izvedeno oko 65 odsto radova. Preostalo je da se urade klimatizacija, elektroinstalacija, sitni molerski radovi u zgradi, energetski blok, podstanica medicinskog gasa. Novca zasada nema, pa se, kako kaže naš sagovornik, traži mogućnost da se radovi privedu kraju.

Zemljište – tuđe

Osim novca veliki problem je i zemljište na kom je zgrada koje nije otkupljeno, pa ne može da se uradi spoljna vodovodna, kanalizaciona i protivpožarna mreža, kao i saobraćajnice. Rešavanje ovih problema biće jedan od ključnih prioriteta novog rukovodstva Zdravstvenog centra koje je imenovano početkom decembra. U gradskoj upravi kažu da su vlasnici zemljišta koji su živeli u inostranstvu preminuli, pa se trenutno pregovara sa njihovim naslednicima.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;