INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Raspisan tender za izgradnju Prokopa

15.01.2014. | Tanjug

"Železnice Srbije" objavile su danas (15. januar 2014.) javni poziv za nastavak izgradnje nove železničke stanice Beograd centar u Prokopu, koja će biti finansirana kuvajtskim kreditom od oko 26 miliona evra. Tender će biti otvren do 24. februara i njime je predviđen maksimalan rok za izvođenje radova od 420 dana, a kriterijum za ocenjivanje ponuda biće najniža ponuđena cena, izjavio je generalni direktor srpskih železnica Dragoljub Simonović.

Reč je o javnom pozivu za podnošenje ponuda u otvorenom postupku za prvu fazu radova na rekonstrukciji saobraćajnih kapaciteta u železničkoj stanici Beograd centar, saopštile su železnice.

- Na taj način Železnice Srbije intenziviraju aktivnosti na završetku izgradnje beogradskog železničkog čvora i stvaraju pretpostavke za uspešnu realizaciju projekta "Beograd na vodi", koji je od izuzetnog značaja za celu Srbiju, a domaća građevinska operativa dobija šansu za posao i potvrdu svog kvaliteta i mogućnosti – istakao je Simonović. - Finansiranje radova obezbeđeno je iz kredita kuvajtskog "Fonda za arapski ekonomski razvoj", čija je vrednost 10 miliona kuvajtskih dinara, odnosno nešto manje od 26 miliona evra, pa je javni poziv objavljen danas i u toj zemlji.

Tenderom su obuhvaćeni kapaciteti za prijem, otpremu i upravljanje saobraćajem vozova u Beograd centru, odnosno kompletno sređivanje građevinske i elektrotehničke infrastrukture u Prokopu.

Pozivom za podnošenje ponuda u otvorenom postupku javne nabavke radova na rekonstrukciji kapaciteta za prijem, otpremu i upravljanje saobraćajem vozova u železničkoj stanici Beograd centar u prvoj fazi obuhvaćeni su: izgradnja koloseka 3,4,7 i 8, rekonstrukcija postojećih koloseka 9 i 10, nabavka materijala gornjeg stroja za prvi i drugi kolosek, završni i zanatski radovi na podhodnicima i na peronima.

Takođe, obuhvaćena je i izrada i montaža informativnog sistema za obaveštavanje i usmeravanje kretanja putnika, sanacija hidroizolacije na koti 105, kontaktna mreža i izgradnja četiri trafo stanice, elektroenergetske i telekomunikacione instalacije i sistemi u podhodnicima i na peronima, dispečerski uređaji i lokalna kablovska mreža, osiguranje stanice Beograd centar i rasputnica Karađorđev park i Dedinje elektronskim signalno-sigurnosnim uređajima i rekonstrukcija stanične postavnice.

Ugovor o kuvajtskom kreditu potpisan je 10. decembra 2012. godine. Konkursna dokumentacija za ovaj posao krajem 2013. je usaglašena sa kuvajtskim partnerima.

Prokop danas koriste samo vozovi gradske železnice BG voza, a realizacija ovog posla omogućiće da kroz stanicu funkcionišu i lokalni, regionalni i međunarodni putnički vozovi. Kada Prokop bude završen, stara železnička stanica biće izmeštena iz Karađorđeve ulice odnosno iz centra Beograda, čime će biti omogućeno skraćenje linija svih vozova koji prolaze kroz glavni grad i oslobađanje 80 hektara atraktivnog zemljišta u Savskom amfiteatru.

Beograd će tako dobiti modernu, savremeno opremljenu stanicu koja će moći da poveže gradski i međugradski saobraćaj i primi sve tranzitne međunarodne putničke vozove.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


JAVOR
JAVOR
JAGODINA-RIBARE
www.javorsztr.com

ATM
ATM
SUBOTICA

LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;