PRIJAVA-468X60-BANNER

Za energetsku efikasnost 5 miliona evra

14.01.2014. | B-92

"Inteza lizing" je s fondom "Grin for grovt" (GGF) potpisala ugovor o kreditu od pet miliona evra za finansiranje projekata energetske efikasnosti u Srbiji. Kako se navodi u saopštenju, novac će kroz finansijski lizing biti namenjen preduzećima i poljoprivrednicima u Srbiji, a predviđeno je da se omogući ušteda 20 odsto enegrije.

To će dovesti do ukupne energetske uštede od približno 50 miliona kilovat sati na godišnjem novou i godišnjim smanjenjem emisije ugljen-dioksida od okvirno 12.500 tona, navodi se u saopštenju.

Kredit fonda je dopunjen paketom podrške GGF Centra za tehničku pomoć u pružanju usluge analize energetske efikasnosti tržišta i obuke zaposlenih, uvođenje sistema za monitoring i izveštavanje, kao i usluga energetske revizije. Uz podršku GGF Fonda klijenti kompanije "Inteza lizing" u Srbiji moći će da unaprede neefikasnu proizvodnu opremu, da optimizuju proizvodne procese i zamene zastarele mašine i poljoprivrednu mehanizaciju.

Ugovor s kompanijom Inteza lizing je prvi kredit GGF fonda iz Luksemburga za energetsku efikasnost jednoj lizing kompaniji u Srbiji i predstavlja nastavak saradnje s "Bankom Inteza", osnivačem i vlasnikom kompanije te lizing kompanije.

Fond GGF posvećen je povećanju energetske efikasnosti i podsticanju korišćenja izvora obnovljive energije u jugoistočnoj Evropi, uključujući Albaniju, BiH, Hrvatsku, Makedoniju, Kosovo, Crnu Goru, Srbiju i Tursku, kao i u Jermeniji, Azerbejdžanu, Gruziji, Moldaviji i Ukrajini. GGF obezbeđuje refinansiranje finansijskim institucijama u svrhu daljeg kreditiranja privrede i domaćinstava za projekte energetske efikasnosti. Fond takođe investira direktno u male i srednje projekte korišćenja obnovljivih izvora energije. Fond GGF su kao javno-privatno partnerstvo u decembru 2009. pokrenuli "Nemačka razvojna banke" (KfW) i "Evropska investiciona banka" (EIB) uz finansijsku podršku Evropske komisije, Nemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj i "Evropske banke za obnovu i razvoj" (EBRD).

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /slučajan izbor/


JAVOR
JAVOR
JAGODINA-RIBARE
www.javorsztr.com

GU-BKS
GU-BKS
BEOGRAD-ZEMUN
www.g-u.com/rs

LAUFEN
LAUFEN
ZAPREŠIĆ
www.laufen.hr

TUPLEX SRB
TUPLEX SRB
BEOGRAD-ZEMUN
www.tuplex.rs

MORAVACEM
MORAVACEM
PARAĆIN-POPOVAC
www.moravacem.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...

;