INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Šabački neimari u Kazahstanu

23.12.2013. | RTS

Ekonomska kriza ostavila je velike posledice u građevinarstvu. Mnogi radovi su prekinuti, dugovi za urađeno nagomilani, a novi projekti su retki. Dok u Srbiji nemaju šta da rade, a država je najveći dužnik, naši građevinci, kako bi uposlili radnike i izvukli firme iz finansijskih problema, traže i nalaze poslove po svetu.

Šabački "Inter-kop" je jedina srpska firma koja gradi u bivšoj prestonici Kazahstana, u Almatiju. Srpski i kazahstanski radnici zajedno prave metro stanicu koja je deo državnog kapitalnog infrastrukturnog projekta. Oktobra prošle godine, na tom mestu je bilo pet traka u jednom smeru. Danas je to gradilište veliko kao četiri fudbalska terena. Za gradnju stanice i okretnice vozova, među građevincima različitih nacija jezik je kažu zajednički – neimarski.

Investiciju vrednu 15 miliona evra, "Inter-kop" treba da završi do septembra naredne godine. Posao koji se finansira iz državnog i gradskog budžeta, Šapčani su dobili zahvaljujući stručnosti zaposlenih, referencama firme i opremi.

Glavni inženjer projekta Milomir Pavlović kaže da je to objekat koji se gradi u otvorenom rovu na dubini od 20 metara, u vrlo složenim geološkim uslovima, u seizmičkoj sredini od devet stepeni Merkalijeve skale i da je kao takav morao posebno da se razradi. U ovaj strateški objekat pod nadzorom srpskih građevinaca ugradiće se 27.000 kubika betona, 3.500 tona armature i 32.000 kvadrata hidroizolacije.

Inženjer građevinarstva Aleksandar Đorđević kaže da je ovo veliki profesionalni izazov  zato što se radi o velikom projektu u stranoj zemlji.

- Projekat je od kapitalnog značaja za Kazahstan, a samim tim i za mene kao mladog inženjera – napominje Đorđević.

Inženjer građevinarstva Ajdos Želdikbajev kaže da je pisao diplomski rad o izgradnji metro stanice.

- Ovde sam ga radio, postao inženjer i tražio sam i dobio posao u "Inter-kopu" – navodi Želdikbajev.

Kazahstan je po veličini deveta zemlja na svetu. Ogromni prirodni resursi, posebno rezerve nafte, omogućavaju toj državi ubrzan ekonomski razvoj i visok standard za samo 15 miliona stanovnika. Direktor "Inter-kopa" Šabac Rade Nikolić ističe da Kazahstanci štite svoju operativu.

- Kad su sredstva iz budžeta države i grada, strane kompanije moraju da budu do 20 posto jeftinije od lokalnih da bi dobile taj posao. Na jednog našeg radnika moramo da prijavimo tri njihova. Uklapamo se, ovde radimo zato što se poslovi redovno plaćaju – napominje Nikolić.

U gradu sa milion i po stanovnika, višemilionskim budžetom i novim  investicijama naši građevinci i vide svoju poslovnu šansu. U Almatiju je za sada urađen prvi i jedini metro u Kazahstanu, a ovo je jedna od sedam postojećih stanica koje su otvorene decembra 2011. godine. Kada srpski građevinci završe metro stanicu "Moskva", koja je ime dobila po dogovoru ruskog i kazahstanskog predsednika, ukupna dužina trase iznosiće preko 10 kilometara. Almati planira da u narednom periodu učetvorostruči dužinu podzemne saobraćajne trase.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;