INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Marina na Adi Ciganliji još u magli

02.12.2013. | Novosti

Moderna marina na Adi Ciganliji, kojom bi beogradski mornari dobili, na vodi i na kopnu više od 1.000 mesta za svoja plovila, do kamena temeljca moraće da sačeka zeleno svetlo grada. Dakle, izbore i neku novu upravu.

Izgradnja marine "Ada Ciganlija" predviđena je uzvodno od ušća Topčiderske reke i pristana "Jugopetrol" u Čukaričkom rukavcu. Kopneni deo čine površine duž Radničke ulice, priobalni pojas ispred nasipa na Adi i branjeno područje iza nasipa, između postojećih objekata veslačkih klubova "Grafičar" i "Crvena zvezda".

U JKP "Parking servis" objašnjavaju da kompleks obuhvata oko 14 hektara. U marini je planirano više funkcija: privez plovila različite dužine, na operativnoj obali izvlačenje i spuštanje plovila u vodu, čuvanje na kopnu, servis i manje popravke, administrativni, komercijalni, ugostiteljski i sanitarni sadržaji, benzinska stanica za snabdevanje plovila benzinom, naftom i plinom, kao i parkiranje kola korisnika marine.

- Preduzeće "Parking servis" vodi izradu tehničke dokumentacije marine "Ada Ciganlija" u čukaričkom rukavcu – kaže Biljana Vlajić, pomoćnik generalnog direktora za poslove investicija i izgradnje u ovom preduzeću. - Urađen je idejni projekat kompleksa marine koji je podeljen na više funkcionalnih celina prema nameni i delu teritorije. Pribavljeni su uslovi i saglasnosti. Gotov je i idejni projekt čišćenja i profilisanja dna čukaričkog rukavca, kao projekt pripremnih radova za uređenje kompleksa marine, s obzirom na to da je u pitanju uža zona zaštite vodoizvorišta.

Marina "Ada Ciganlija" trebalo bi da bude prvi primer prave marine na našim rekama, koja će, zbog blizine Dunava, imati i internacionalni značaj.

- Završetak tehničke dokumentacije i sama izgradnja i uređenje kompleksa zavise od odluka grada Beograda i nadležnih institucija – dodaju u "Parking servisu".

Mesta za više od 1.000 plovila

Izgradnja i uređenje marine u čukaričkom rukavcu, značajan je i obiman investicioni poduhvat. Planira se njegova realizacija u tri etape. Završetkom poslednje, treće faze, marina "Ada Ciganlija" dostigla bi projektovani kapacitet od 600 vezova za plovila svih kategorija do 18 metara dužine na akvatoriji i 430 mesta za plovila na suvom, od čega 70 u zatvorenom hangaru.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;