INFONET-468X60-BANNER

Izvoz "Kablova" iz Jagodine vredan 20 miliona evra

07.07.2009. | Biznis

Industrija kablova iz Jagodine ugovorila je izvoz kablova u vrednosti 20 miliona evra, koliko je bio i prošle godine, a kada bi dobila povoljan kredit, mogla bi da ga poveća za više od 50%, izjavio je generalni direktor "Kablova" Ratko Vučurović.

- Oko 60% proizvodnje se plasira u Rusiju, zemlje Evropske unije, Bliskog istoka i zapadnog Balkana - rekao je Vučurović.

On je ocenio da država ne stimuliše velike izvoznike, dok banke u Srbiji imaju monopol pa su bankarske usluge višestruko skuplje nego u svetu.

- Indusutrija kablova ima potencijale, u ovim složenim uslovima do izražaja dolaze naše kadrovske i tehnološke mogućnosti - istakao je Vučurović i napomenuo da je isplata zarada u fabrici redovna, dok se obaveze prema dobavljačima i poveriocima redovno servisiraju.

Vučurović je napomenuo da prodaja kablova i kablovskog pribora na domaćem tržištu pada, jer praktično nema tražnje.

Industrija kablova u Jagodini je, prema podacima Regionalne privredne komore, 2007. godine bila prva među 10 najvećih izvoznika u Šumadiji i Pomoravlju, a prošle godine - druga.

Međutim, uprkos dobrim poslovnim rezultatima, Industrija kablova ostala je bez kupca i posle trećeg tendera za prodaju 99,35% društvenog kapitala.

- Produženi rok za podnošenje ponuda je istekao u ponedeljak. Sada treba da bude doneta odluka da li da se raspiše četvrti tender, što sindikat i poslovodstvo "Kablova" očekuju do kraja godine, ili da preduzeće ostane još nekoliko godina u državnom vlasništvu, do bolje finansijske situacije na globalnom tržištu - rekao je predsednik sindikata ove firme i član tenderske komisije Dragan Rajić.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;