IZOLACIJA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Izvoz "Kablova" iz Jagodine vredan 20 miliona evra

07.07.2009. | Biznis

Industrija kablova iz Jagodine ugovorila je izvoz kablova u vrednosti 20 miliona evra, koliko je bio i prošle godine, a kada bi dobila povoljan kredit, mogla bi da ga poveća za više od 50%, izjavio je generalni direktor "Kablova" Ratko Vučurović.

- Oko 60% proizvodnje se plasira u Rusiju, zemlje Evropske unije, Bliskog istoka i zapadnog Balkana - rekao je Vučurović.

On je ocenio da država ne stimuliše velike izvoznike, dok banke u Srbiji imaju monopol pa su bankarske usluge višestruko skuplje nego u svetu.

- Indusutrija kablova ima potencijale, u ovim složenim uslovima do izražaja dolaze naše kadrovske i tehnološke mogućnosti - istakao je Vučurović i napomenuo da je isplata zarada u fabrici redovna, dok se obaveze prema dobavljačima i poveriocima redovno servisiraju.

Vučurović je napomenuo da prodaja kablova i kablovskog pribora na domaćem tržištu pada, jer praktično nema tražnje.

Industrija kablova u Jagodini je, prema podacima Regionalne privredne komore, 2007. godine bila prva među 10 najvećih izvoznika u Šumadiji i Pomoravlju, a prošle godine - druga.

Međutim, uprkos dobrim poslovnim rezultatima, Industrija kablova ostala je bez kupca i posle trećeg tendera za prodaju 99,35% društvenog kapitala.

- Produženi rok za podnošenje ponuda je istekao u ponedeljak. Sada treba da bude doneta odluka da li da se raspiše četvrti tender, što sindikat i poslovodstvo "Kablova" očekuju do kraja godine, ili da preduzeće ostane još nekoliko godina u državnom vlasništvu, do bolje finansijske situacije na globalnom tržištu - rekao je predsednik sindikata ove firme i član tenderske komisije Dragan Rajić.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


LORENCIC-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;