"Nexe Grupa" investira 44 mil EUR u tri kompanije u Srbiji

07.10.2008. | Biznis

"Nexe Grupa" iz Našica investiraće oko 44 mil EUR u tri preduzeća u Srbiji u kojima ima većinsko vlasništvo, najavio je predsednik Uprave "Nexe Grupe" Ivan Ergović.

On je rekao da su u toku dve investicije u vrednosti od po 11 mil EUR. Reč je o ulaganjima u fabriku opeke "Stražilovo" iz Sremskih Karlovaca i cementaru "Jelen Do" u zapadnoj Srbiji, a uskoro će početi realizacija investicije vredne 22 mil EUR u "Polet" iz Novog Bečeja.

- U "Jelen Dolu" ćemo montirati novu liniju za proizvodnju kreča i potpuno novu peć vrednu 11 mil EUR. U "Stražilovu" smo upravo završili investiciju iste vrednosti i sada je u probnom radu potpuno nova linija za proizvodnju opeke - rekao je Ergović.

Investicijom u "Jelen Dolu" ova cementara proširiće proizvodni kapacitet na 350 tona negašenog kreča dnevno, što godišnje čini količinu od oko 125.000 tona. To je najveća pojedinačna investicija u cementari od njenog osnivanja.

Novi pogon za izradu termoizolacionih blokova sa olakšanom glinenom masom u "Stražilovu", omogućiće ovoj kompaniji da celokupni asortiman termo blokova izvozi i na evropsko tržište.

Ergović je najavio da su u toku završne pripreme za izgradnja nove fabrike crepa i pogona za suvu preradu u novobečejskom "Poletu".

Izgradnja fabrike i pogona trebala bi da počne naredne godine, a puna proizvodnja očekuje se 2010. godine.

- Nova primarna prerada i fabrika za proizvodnju crepa više kategorije, kakvih u Srbiji trenutno nema, trebalo bi da počnu sa radom iduće godine - rekao je Ergović.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...
Ivan 06.10.2021.
Sve je to ok. Ali da su bar vratili put u p...
ljuba 29.09.2021.
Hajde da danas analiziramo ocene izvodljivo...
Savic 27.09.2021.
Jedno od najlepiših i najpoželjnijih naselj...