INFONET-468X60-BANNER

Dogovor Srbije, Kine i Mađarske o modernizaciji železnice (video)

26.11.2013. | Tanjug

Premijeri Srbije, Kine i Mađarske postigli su u Bukureštu dogovor o zajedničkom projektu modernizacije železnice između Budimpešte i Beograda, a Ivica Dačić je poručio da je to prilika da se postave visoki tehnološki ciljevi u regionu i da ono što je donedavno predstavljalo naučnu fantastiku postane realnost.

- Za Srbiju nema dileme: Kina je naš prijatelj i sa Kinom imamo strateško partnerstvo. Srbija je otvorena za kineske investicije i već imamo u Srbiji nekoliko infrastrukturnih projekata koji se realizuju – rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Li Kećijangom i Viktorom Orbanom.

On je prethodno imao odvojene bilateralne susrete sa premijerima Kine i Mađarske. Dačić je naglasio da je taj pravac od Budimpešte do Beograda za Srbiju izuzetno važan.

- Od modernizacije železnice i izgradnje auto-puteva zavisi tranzit kroz Srbiju – rekao je Dačić.

Dačić je dodao da bi voleo da, iako možda neće biti moguće ostvariti brzine kao u Šangaju, region zahvaljujući ovom projektu "postavi visoke tehnloške ciljeve i da naučna fantastika postane realnost". Predsednik kineske vlade Li Kećijang saopštio je novinarima da je sa Viktorom Orbanom i Dačićem postignut dogovor o projektu, kao i da se odmah pristupi formiranju Radne grupe kako bi što pre počela njegova realizacija.

- Ovaj projekat je prekretnica – poručio je Li, naglasivši da su proizvodi "made in China" poznati širom sveta a da je to sada slučaj i sa kineskom tehnologijom i opremom.

Prema Orbanovim rečima, radi se o projektu kakvog do sada nije bilo – između Kine, članice EU i evropske zemlje koja još nije u Uniji– a koji sve strane stavlja u "pobedničku poziciju".

- Ono što sigurno znamo jeste da će Kina biti izuzetno jaka u budućnosti a da će centralna i istočna Evropa biti motor razvoja u Evropi – rekao je Orban, izrazivši zahvalnost Kini na sredstvima koje, kako je rekao, evrozona nije u stanju da obezbedi.

Kako je dodao, nada se da će ovo služiti kao "primer za budućnost". Premijeri nisu na konferenciji za novinare naveli kolika je vrednost ovog projekta. Dačić je objasnio da će Radna grupa razraditi sve detalje, uključujući i brzinu kojom će se kretati vozovi i okvir za finansiranje projekta. Kina će za projekte u zemljama centralne i istočne Evrope izdvojiti deset milijardi dolara.

Dačić je ranije danas izjavio da će Srbija na samitu kineskog premijera i šefova vlada 16 država centralne i istočne Evrope kandidovati tri projekta koji se pre svega tiču energetike i infratrukture. Kina je za finansiranje projekata iz 16 evropskih država izdvojila 10 milijardi dolara.

- Jedan projekat je vezan za revitalizaciju i izgradnju novog bloka termoelektrane Kostolac, vrednosti preko 700 miliona dolara, a drugi se tiče izgradnje jednog dela auto-puta, na tzv. Koridoru 11, od Obrenovca do Ljiga – rekao je Dačić srpskim novinarima u Bukureštu.

Na pitanje da li će spor koji se u Srbiji vodi sa jednim kineskim investitorom biti tema razgovora sa kineskim premijerom i da li će to uticati na međusobne odnose, Dačić je rekao da je to isuviše sitno pitanje za ovako veliki događaj.

- Srbija ima veoma velike simpatije prema Kini i kineskim investitorima. Ako je bilo nekih nepravilnosti one treba da se isprave, ali to ne bi trebalo da ima bilo kakve posledice po naše ekonomske i političke odnose – rekao je on.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

ČELIK
ČELIK
BAČKI JARAK
www.celikdoo.rs

LORENCIC
LORENCIC
BEOGRAD-ZEMUN
www.lorencic.rs

ATM
ATM
SUBOTICA

OKTAVUS
OKTAVUS
NOVI BEOGRAD
www.oktavus.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;