IZOLACIJA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Soči: Prevareni građevinci zarobljeni u kući

19.11.2013. | Novosti

Dvadeset sedam srpskih radnika zarobljeno je u mestu Veseloj, sedamdesetak kilometara od Sočija, u iznajmljenoj kući u ulici Učenicaskaja 14. Svaki put kad neko od njih ode do gradilišta, gde imaju besplatan obrok, bude uhapšen, jer srpski građevinci nemaju nikakve papire!

- U ponedeljak su uhapšena trojica, pre dva dana petorica... I ono malo para što smo do sada uspeli da naplatimo otišlo je na kazne – kaže jedan od radnika Zdravko Lovrić.

Među njima ima armirača, tesara, dva električara i dva stolara. Na granicu prema Abhaziji stigli su iz Smedereva, Bača, Leskovca, Obrenovca, Pivnice, Kulpina, Banje Koviljače, Sremske Mitrovice i Vranja. Posao su našli preko nekog niškog preduzimača, koji je angažovao radnike za firmu "Novi gorod" iz Sočija. Prva grupa je otputovala u junu, druga u avgustu. Otišli su sa turističkim vizama. Većina kod kuće nije imala posao.

- Radili smo na izgradnji višespratnica za "Železnicu Rusije". Do sada smo dobili samo avgustovsku platu, i na 20 dana akontaciju po 1.000 rubalja, što je dvadesetak evra! Kada smo došli, rečeno nam je da ćemo raditi na malim visinama. Sada traže da bez zaštitne opreme, bez skela, samo viseći na užadima, radimo na 13. i 14. spratu – kaže Lovrić.

Od obećanih papira do danas nije bilo ništa, pa su sve vreme radili na crno i Rusi su mogli da ih deportuju svakog časa. Pobunili su se pre nekoliko dana, kada je na susednoj zgradi poginuo jedan radnik.

- Tražili smo da idemo kući, ali su nam poslodavci rekli da kući nećemo do aprila! Živimo u očajnim uslovima, spavamo bukvalno na daskama. Hranu smo imali obezbeđenu, ali sad nam ni to ne vredi jer nas policija lovi po ulicama kad izađemo. Kada smo stupili u štrajk, poslodavac nam je to i rekao - da ćemo biti hapšeni, da nećemo dobiti plate, da ćemo ostati bez obroka – žali se Lovrić.

Ovih 27 srpskih radnika nisu jedini koji su "nagrabusili" u blizini Sočija. Što su Olimpijske igre bliže, građevinskim preduzimačima je potrebno sve više radnika, a većina dolazi iz inostranstva i radi na crno. Prema izvorima iz Rusije, prošle nedelje se iz Sočija u Srbiju vratilo pedesetak nezadovoljnika. Procene su da u ovoj zemlji radi oko 20.000 naših državljana.

Problema sa firmom "Novi gorod" Nenada Lukića bilo je i prošle i pretprošle godine. Sa srpskim radnicima već je kontaktirala "Astra", koja pomaže žrtvama trgovine ljudima, i diplomatski predstavnici Srbije u Rusiji, ali oni ne mogu da nateraju poslodavce da ih isplate. Poseban problem je što iza mnogih sličnih prevara stoje podizvođači nekih velikih domaćih preduzeća.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


LORENCIC-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;