INFONET-468X60-BANNER

Srem i Bačku kod Palanke spojiće novi most

12.11.2013. | Dnevnik

"Saobraćajni institut CIP" u Beogradi završava idejni projekat novog mosta koji bi kod Bačke Palanke i Neština spojio Bačku i Srem. Ako se ova ideja o premošćavanju velike reke bude realizovala, to će biti drumski most, a ne železničko-drumski, kako je ranije najavljivano.

Ideja o izgradnji želeničko-drumskog mosta između Bačke Palanke i Čelareva sa bačke, a Neština i Suseka sa sremske strane stara je četvrt veka, a prvi idejni projekat odavno je urađen, kao i neka stručna ispitivanja. Međutim, ova priča je aktuelizovana ulaskom Republike Hrvatske u EU, a tada je, odnosno početkom ove godine značajno pooštren režim prelaska preko postojećeg dunavskog mosta koji neposredno povezuje Bačku Palanku i Ilok u Hrvatskoj. 

Bačkopalanačka Skupština opštine podnela je inicijativu Vladi Republike Srbije o izgradnji novog mosta preko Dunava i to nekoliko kilometara nizvodno od postojećeg koji pripada pola Srbiji, a pola Hrvatskoj i koji bukvalno predstavlja tvrdu državnu granicu sa carinskim prelazima. Palančani podsećaju da je novi most predviđen i planskim dokumentima AP Vojvodine, a da bi predstavljao najbolju vezu Bačke i Srema, ali i vezu sa Republikom Srpskom. Saobraćaj bi se odvijao mnogo brže, bez carinskih kontrola za sve, a posebno bi se ubrzao protok ljudi i roba koji sada moraju da tranzitno prolaze par kilometara kroz Hrvatsku, a nekada gube i po nekoliko sati.

Svakako da se ideja o novom mostu preko Dunava ne može brzo realizovati, jer nadležni kažu da samo za projektnu dokumentaciju treba čitava godina. Normalno, da će se kasnije postaviti i problem novca, jer ni jedna ćuprija preko Dunava nije jeftina posebno za nas u Srbiji koji smo pored višegodišnje svetske ekonomske krize zahvaćeni decinojskom domaćom ekonomskom i svakom drugom krizom, pa je i most preko potoka krupna investicija.

Palanačani, između ostalog, a čuje se među dobro upućenima za realizaciju ove ideje, lobiraju i kod komšijskih opština u Bačkoj i Sremu. Ljutito odbacuju tvrdnju da bi se novi most gradio samo zbog komunikacijskih problema meštana Neština i Vizića, dva sela koja administrativno pripadaju Bačkopalanačkoj opštini, a geografski su u Sremu. Novim mostom bi se rešio i njihov problem, ali most se nikako ne bi gradio samo zbog njih već zbog dobrobiti svih.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;