INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Srem i Bačku kod Palanke spojiće novi most

12.11.2013. | Dnevnik

"Saobraćajni institut CIP" u Beogradi završava idejni projekat novog mosta koji bi kod Bačke Palanke i Neština spojio Bačku i Srem. Ako se ova ideja o premošćavanju velike reke bude realizovala, to će biti drumski most, a ne železničko-drumski, kako je ranije najavljivano.

Ideja o izgradnji želeničko-drumskog mosta između Bačke Palanke i Čelareva sa bačke, a Neština i Suseka sa sremske strane stara je četvrt veka, a prvi idejni projekat odavno je urađen, kao i neka stručna ispitivanja. Međutim, ova priča je aktuelizovana ulaskom Republike Hrvatske u EU, a tada je, odnosno početkom ove godine značajno pooštren režim prelaska preko postojećeg dunavskog mosta koji neposredno povezuje Bačku Palanku i Ilok u Hrvatskoj. 

Bačkopalanačka Skupština opštine podnela je inicijativu Vladi Republike Srbije o izgradnji novog mosta preko Dunava i to nekoliko kilometara nizvodno od postojećeg koji pripada pola Srbiji, a pola Hrvatskoj i koji bukvalno predstavlja tvrdu državnu granicu sa carinskim prelazima. Palančani podsećaju da je novi most predviđen i planskim dokumentima AP Vojvodine, a da bi predstavljao najbolju vezu Bačke i Srema, ali i vezu sa Republikom Srpskom. Saobraćaj bi se odvijao mnogo brže, bez carinskih kontrola za sve, a posebno bi se ubrzao protok ljudi i roba koji sada moraju da tranzitno prolaze par kilometara kroz Hrvatsku, a nekada gube i po nekoliko sati.

Svakako da se ideja o novom mostu preko Dunava ne može brzo realizovati, jer nadležni kažu da samo za projektnu dokumentaciju treba čitava godina. Normalno, da će se kasnije postaviti i problem novca, jer ni jedna ćuprija preko Dunava nije jeftina posebno za nas u Srbiji koji smo pored višegodišnje svetske ekonomske krize zahvaćeni decinojskom domaćom ekonomskom i svakom drugom krizom, pa je i most preko potoka krupna investicija.

Palanačani, između ostalog, a čuje se među dobro upućenima za realizaciju ove ideje, lobiraju i kod komšijskih opština u Bačkoj i Sremu. Ljutito odbacuju tvrdnju da bi se novi most gradio samo zbog komunikacijskih problema meštana Neština i Vizića, dva sela koja administrativno pripadaju Bačkopalanačkoj opštini, a geografski su u Sremu. Novim mostom bi se rešio i njihov problem, ali most se nikako ne bi gradio samo zbog njih već zbog dobrobiti svih.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;