INFONET-468X60-BANNER

Kako je srušen Novi Sad

21.10.2013. | Novosadske novine

U poslednjih dvadeset godina srušeno je preko sto kulturološko i istorijski značajnih objekata u samom centru Novog Sada, ali su istovremeno nicali tržni centri, Matijevićevi hoteli, kao i bespravno i "divlje" podignute zgrade koje ruže jezgro grada. Nedavno rušenje dela fasade i krova u Dunavskoj 14 uznemirilo je mnoge Novosađane: iako je najprometnije gradsko šetalište u "pola bela dana" zasuto građevinskim materijalom,  tragedija i žrtve su srećom izbegnuti, baš kao i odgovornost za ovaj čin, ali su posledice ostale.

Čak i kada ne postoje investitori koji bi istoriju Novog Sada brže-bolje, na kvarno, uz korupciju i podršku inspekcija porušili i sklonili na smetlište, problemi su tu: pri jačem povetarcu ili "silnijoj" kiši, fasade same otpadaju, zidovi pucaju, a stanari ćute i trpe, jer ih zakon i birokratija onemogućavaju da intervenišu, sređuju i  adaptiraju ovaj prostor. Zakon ih ne štiti samo kada oni iznad zakona u paktu sa onima izvan njega ne odluče da je vreme da se spomenik kulture valja preko noći transformisati u šoping molove i noćne klubove.

Naime, dok su sva prethodna rušenja rađena pod direktnom upravom gradske vlasti i urbanista i imali prvenstveno za cilj rešavanje saobraćajnih problema, u poslednjih dvadesetak godina rušenja se rade uglavnom na divlje i Novosađani samo mogu da tužno posmatraju kako nestaje centar. Koliko je zgrada u centru srušeno ili totalno rekonstruisano nije poznato, ali neke procene govore da je u poslednje dve decenije u  zaštičenom jezgru preko 100 objekata zauvek nestalo. Svaki objekat je za sebe priča,ali sve se svodi na divlje rušenje i bahato ponašanje raznoraznih investitora, koji su uz manju ili veću podršku ljudi iz raznih administracija uspevali da sruše stara zdanja i pod geslom "napravićemo mi još stariji i lepši Novi Sad" na njihova mesta postave arhitektonska (ali, veoma isplativa) rugla. Devedesete je prvenstveno obeležila divlja gradnja Tržnog centra "Lupus" za koji se i tada znalao da je sagrađen nelegalno, ali i pored pisanja medija i pojedinih izjava lokalnih funkcionera,  kao i zvaničnih akata inspekcije i drugih službi, do rušenja te višespratnice u Zmaj Jovinoj ulici nije došlo. Ovaj TC je danas više prazan nego pun i nikada zapravo nije ni privukao Novosađane kao kupce.

Slična sudbina je zadesila i "Pariski magazin" koji je nikao na mestu već trošne kuće. Tako je i preko noći skoro nikla i stakleno-metalna zgrada na uglu Trifkovićevog trga, Laze Telečkog i Miletićeve ulica, za koju su svojevremeno pojedini mediji pisali da je građena bez dozvola, ali sad to više i nije važno jer je sigurno do sada i legalizovana, kao i svi drugi objekti.  Nedavno je pored te zgrade  sagrađena nova zgrada uz peripetije sa komšijama koje su se žalile da se sve radi nelegalno, ali je na kraju taj novi objekat ipak zadražao deo nekadašnje fasada, čime je bar delimično sačuvana istorija grada, jer to je ona kuća sa poznate fotografi je iz januara 1942. godine iz vremena Racije. Kada smo kod Trifkovičevog trga spomenimo i nedavno izvedenu nadogradnju na uglu ovog Trga i  Miletićeve ulice.

Posebno katastrofalna situacija je u Laze Telečkog i Mite Ružića, gde nije bilo toliko rušenja, ali skoro svaki objekat preživeo bar po jednu rekonstrukciju, tako da malo toga sem golih zidova i po nekog krova podseća na zgrade koje su nekada bile, a neke i dalje jesu pod zaštitom.

Ko je zatajio? Ako pitate objektivnu javnost: svi, ako pitate nadležne: niko, ili baš onaj drugi (nikako mi). Građevinska inspekcija je češće okretala glavu nego što je koristila, a kada je rešila da ide do kraja, onda je shvatila da nema novca za rušenje. Zbog zakonskih promena, pojedini  objekti su legalizovani na "kvarno" i uz mig bivših gradskih vlasti, a kako su iste radile, najbolje pokazuju hapšenja urbanista i onih koji su o  ovom pitanjima odlučivali.

 

Komentari: 5

pepeljuga 30.10.2013 12.45.30

Razočarava to što je u svakom većem gradu slično stanje. Jedno mi nije jasno: neko gradi bez dozvole, bez papira, bez plaćanja dažbina i nelegalno, a onda za rušenje treba da se daju budžetske pare sakupljene od onih koji sve legalno plaćaju. Gde je tu logika. Opet su povlašćeni oni koji nepoštuju Zakone.

Kineski bum 29.10.2013 16.23.40

Mislim da je ovo klasična priča o raznim zaverama i slično tome. Dok druge zemlje napreduju i skoro da su zakoračile u 22 vek, mi se još nalazimo u 18 veku. Pogledajte samo link kako izgleda centralni trgu Šangaju (Peoples Square), grad koji je postao prestonica SVETA, dok mi čuvamo uboge udžerice iz 18 veka.
Vreme je da prestanemo da se bavimo prošlošću i da se okrenemo budućnosti, napokon: Link

Anka 28.10.2013 06.56.29

Odličan tekst! Samo nastavite ovako, možda se neko i osvesti šta se dešava u ovom gradu.

Tommy Gun 22.10.2013 00.38.00

Dobar tekst. Šteta što u Novom Sadu osim povremenih gunđanja ne postoji nikakva zainteresovana strana koja će i raditi na tome da se spreči dalje ruiniranje grada.

Igor 21.10.2013 16.49.42

Pratim sam vaš portal i veoma me je zainteresovao, pošto pripadam struci koja vam stoji u naslovu. Ovakav tekst (populistički), je ispod nivoa koji ste do sada imali. Zamolio bih vas da pokusate da istrajete, svi znamo da nije lako, ali ovo što ste napisali gore je na nivou osnovne škole.

Odgovor rekakcije portala Gradjevinarstvo.rs:

Poštovani,
Hvala Vam za pohvale koje ste nam uputili. Izvor ove vesti nismo mi, već Novosadske novine.

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;