INFONET-468X60-BANNER

Kruševac: Završena prva faza rekonstrukcije Umetničke galerije

16.10.2013. | Novosti

Zgrada Umetničke galerije, jedna od najpoznatijih u gradu na Rasini, kompletno se renovira i to su prvi ozbiljniji radovi na ovom objektu građenom u prepoznatljivom, građanskom stilu iz dvadesetih godina prošlog veka, posle 1987. i 1988. godine.

- Prva faza rekonstrukcije podrazumeva sređivanje krova, a nastavljamo i sa unutrašnjim radovima – ističe Goran Vasić, direktor Narodnog muzeja. - Zgrada je pod zaštitom države i osetljiva je, pa se trudimo da radimo što pažljivije.

Inače, kompletno renoviranje krajnje je ambiciozan projekat, radovi će se odvijati u tri faze, a ukupna vrednost projekta je oko 12 miliona dinara, koliko je i obezbeđeno iz gradskog budžeta.

- Druga faza se odnosi na ugradnju video-nadzora i obnavljanje instalacija, pri čemu ćemo dobiti i skladišni prostor i depoe na tavanu – nastavlja direkor Vasić. - Kad sve bude gotovo, imaćemo oko 200 kvadrata prostora u potkrovlju, što je posebno dragoceno ako se zna da, trenutno, raspolažemo sa samo stotinak kvadrata izložbenog prostora. Nadamo se, na kraju, da će najveći deo posla biti završen do tradicionalne Oktobarske izložbe ove godine.

Umetnička galerija u ovom prostoru, podsetimo, otvorena je 1962, pod okriljem Narodnog muzeja. I prateći objekti u dvorištu Galerije proglašena su kulturnim dobrom, a grad je  1984. zgradu otkupio upravo za potrebe Galerije. Pored izložbenog programa, u ovom prostoru predstavljaju se značajne umetničke ličnosti, a formirana je i stručna biblioteka sa dokumentacijom.

Fasada

Galerijska zgrada svojevremeno je bila porodična kuća poznatog trgovca Ljotića. Arhitektura i unutrašnje uređenje odgovaraju ukusu najbogatijeg sloja Kruševaljana između dva svetska rata, pa je otuda fasada do ulice ukrašena ornamentima i arabeskama, sa floralnim i geometrijskim motivima, a na krovnom delu dominira reljef dečaka koji sedi – u antičkom stilu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;