Da li se na Begeju podiže divlja luka

10.10.2013. | Novosti

Da li je izgradnja objekta za pretovar žitarica na levoj obali Begeja, iza ustave Stajićevo prema Perlezu, nasilničko i bahato postupanje investitora, koji krši zakone i prolazi nekažnjeno, ili je iza svega suprotstavljanje i hir vikendaša, koji strahuju da će im industrijski pogon ugroziti mir?

Čim su sredinom septembra primetili građevinske radnike na lokalitetu pomoćnog brodogradilišta "Begej", vlasnici vikendica uz reku, na ovom potezu, obavestili su nadležne inspekcije iz Novog Sada i Zrenjanina. Njihovo strahovanje se obistinilo – investitor, privredno društvo "Prva klasa" iz obližnjeg Lukićeva, krenulo je u podizanje objekta za pretovar žitarica bez neophodnih papira!

Peticija vikendaša

Građevinski inspektor iz Zrenjanina Marin Lelea posle obavljenog uviđaja 19. septembra i razgovora sa investitorom, 24. septembra, rešenjem je naložio "Prvoj klasi" da uklone sve objekte, jer su izgrađeni bez dozvole. Međutim, radnici ne samo da se nisu udaljili sa gradilišta, nego su mirno nastavili radove na budućoj improvizovanoj luci!

- Štaviše, proširenjem pristupnog puta i postavljanjem rampi i ograda, vlasnicima vikendica, izletnicima i ribolovcima onemogućen je pristup Begeju. I posle rešenja inspekcije, obavlja se betoniranje, seče zelenilo, pa i drveće u privatnom vlasništvu – predočava Tomislav Gregović, jedan od vikendaša, čija je imovina na udaru bespravnih graditelja.

U peticiji nadležnim državnim organima, vikendaši ističu da neodgovorno ponašanje investitora i blagonaklonost inspekcija, mogu da ostave nesagledive posledice i poremete ekološku ravnotežu u ovom jedinstvenom prirodnom okruženju u Evropi. Lokalitet bespravnog gradilišta, naime, ne samo da se nalazi u zoni za odmor i rekreaciju, i Prostornim planom Zrenjanina ovde nije predviđena nikakva gradnja privrednih objekata, nego je i u neposrednom kontaktu sa specijalnim rezervatom prirode "Carska bara", za koju je utvrđen prošireni režim zaštite trećeg stepena. Ovde se nalazi i značajno arheološko nalazište "Batka", gde su ostaci gvozdenog doba, a zrenjaninski Zavod za zaštitu objekata kulture ne dozvoljava nikakve građevinske radove.

Rešenje urbanista

"Prva klasa" je tek 20. septembra i posle rešenja inspekcije, Gradskoj upravi podnela zahtev za informaciju o lokaciji. Ovo prethodi bilo kakvom potezu investitora, a prema rečima Ljiljane Pecelj Luburić, načelnice Odeljenja za urbanizam i građevinske poslove GU, odgovor još nije napisan, jer se čeka rešenje urbanista iz Direkcije za uređenje grada. U svakom slučaju, kategorična je Pecelj Luburić, na spornoj lokaciji nije predviđena nikakva izgradnja privrednih objekata.

Zakupac negira

Jelica Vukulić, stečajna upravnica brodogradilišta "Begej" kaže da je ova propala firma svojevremeno koristila lokaciju za otpremanje brodova u vreme visokih vodostaja na Begeju. Tretira se kao pomoćno brodogradilište i privremeno je izdato u zakup "Prvoj klasi".

Međutim, korisnik ove državne parcele uz obalu reke je JVP "Vode Vojvodine"! JVP imalo je ugovor o 20-godišnjem izdavanju prostora brodogradilištu "Begej", ali ugovor je istekao još 2006. Pitanje je kako je onda stečajna upravnica mogla da ga izda "Prvoj klasi" kada nije svojina "Begeja"!?

Iz "Voda Vojvodine" saopštavaju da su 25. septembra od "Prve klase" dobili zahtev za izdavanje mišljenja u postupku dobijanja vodnih uslova za gradnju pretovarnog objekta za žitarice na Begeju. Ističu da im je poznat problem i da im se investitor obratio tek posle intervencije inspekcije. Zatražili su dopunu dokumentacije od "Prve klase" i tek onda će, u predviđenoj proceduri, rešavati o zahtevu.

Iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode poručuju da do njih nikakav zahtev nije stigao i odlučno odbacuju svaku pomisao da bi neko mogao da gradi privredni objekat u neposrednoj blizini "Carske bare".

Objašnjenje iz "Prve klase" tražili smo od direktora Danijela Jovanovića i vlasnika Radiše Aleksića. Ali, odgovor je stigao od Zorana Brklje, poznatog biznismena iz Lukićeva i sponzora tamošnjeg fudbalskog kluba, koji kaže da on stoji iza svega.

- Prostor je uzet u zakup na šest meseci i nema nikakve bespravne gradnje, nego se podiže montažni objekat za pretovar sa kolskom vagom. Ovde će posao dobiti desetak ljudi, a već 15. oktobra trebalo bi da krene prva isporuka baržama sa Begeja – ističe Brklja, uz opasku da mu nije jasno kome je stalo da propadne ovaj značajan privredni projekat "Prve klase".

Odluka

Prema odluci o korišćenju obale i vodnog prostora na teritoriji grada Zrenjanina, lokalitet na levoj obali Begeja između Stajićeva i Perleza može da se koristi samo kao pomoćno brodogradilište, nikako kao luka za utovar i istovar robe.

Predviđene i zatvorske kazne

U inspekciji ističu da više nisu kontrolisali gradilište, niti su podneli prijavu policiji ili tužilaštvu. Prema krivičnom zakonu, inače, za gradnju bez dozvole, predviđena je kazna za izvođača i investitora od tri meseca do tri godine, a za nastavak zabranjenih radova - od jedne do osam godina!

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Iva 26.11.2021.
Kako se osb ploce na plafonu terase mogu ob...
Mira 22.11.2021.
Da li se zna ko je investitor i nadzor ?
Nenad 13.11.2021.
Lepa vest za vlasnike vikendica na području...
Radoslav 11.11.2021.
Od Marta do Novemra 2021 nema ankete. Gde je
Tehno Konstrukt 10.11.2021.
U Srbiji, neki manji preduzimaci sto rade r...