Garaža ispod Narodne biblioteke

07.10.2013. | Novosti

Nedostatak parking mesta u srpskoj prestonici bio bi rešen izgradnjom novih podzemnih garaža. A kada bi se planovi ostvarili, beogradski vozači dobili bi pod zemljom oko 3.500 novih mesta za automobile. Ideja odavno postoji, ali nikako da se u celosti realizuje, međutim, posle više godina prvi korak mogao bi biti načinjen na Vračaru.

Analizirano je više različitih lokacija u najužem centru grada, sa idejom da se podzemne garaže smeste ispod javnih saobraćajnih i zelenih površina, koristeći pozitivna iskustva u građenju i eksploataciji podzemne garaže "Pionirski park", koja je smeštena ispod cvetne aleje na prilazu zgradi Skupštine Beograda. Ali rešenje problema parkiranja odlagano je iz finansijskih razloga, kao i zbog nepostojanja adekvatnih urbanističkih uslova i problematičnog terena.

Plan generalne regulacije mreže javnih garaža, u centralnoj zoni predviđeni su objekti na šest lokacija, ali i na svim trgovima i saobraćajnicama na kojima postoje tehnički i drugi uslovi da se njihovo podzemlje iskoristi za izgradnju garaža.

Podzemni parkinzi planirani su u Požeškoj ulici kod okretnice, ispod Magistratskog trga u Zemunu, Beogradskog dramskog pozorišta, u Pasterovoj, Kosovskoj, Svetozara Markovića, ispod Narodne biblioteke...

- U ovom trenutku najviše izgleda ima izgradnja podzemne javne garaže u Skerlićevoj ulici, pored zgrade Narodne biblioteke Srbije, a odranije postoje planovi da se dogradnjom dva nivoa dobije oko 200 parking mesta u javnoj garaži "Obilićev venac" – kažu u "Parking servisu". - Međutim, izvršni organi grada Beograda trenutno funkcionišu u tehničkom mandatu, zbog čega je nemoguće govoriti o rokovima.

Ukoliko se planovi budu realizovali bez obzira na promene u gradskom vrhu, trebalo bi da bude izgrađena garaža i u Ulici kralja Milana, između Skupštine Republike Srbije i Robne kuće "Kluz", sa prilazom iz Ulice Kosovke devojke, kapaciteta oko 200 mesta. Isto toliko imala bi i garaža ispod Bajlonijeve pijace. Na Slaviji, između Ulica kralja Milana, Njegoševe, Beogradske i Kralja Milutina, planiran je objekat sa oko 550 parking mesta, a kod Crkve Svetog Marka, između Ulice arhiepiskopa Danila i Crkve Svetog Marka, vozači bi mogli da dobiju još oko 300 parking mesta.

Ambiciozni planovi

Osim pomenutih lokacija, garaže bi u budućnosti trebalo da se nalaze i kod Železničke stanice Novi Beograd, u Beranskoj na Banjici, na uglu Fruškogorske i Brankove, u Mike Alasa, kod Cvetkove pijace, Tašmajdana, Tehničkog fakulteta, Čumićevog sokačeta i na Trgu republike.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Marko 14.04.2021.
Kako se prijaviti za zamenu stolarije na ku...
Tanja 14.04.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije, i ...
Ako ministarka bude dinamicna kaokada je bi...
Adrijana 13.04.2021.
Kako da se prijavim za subvenciju promene s...
Ivan 13.04.2021.
Gde se prijaviti za stolariju i izplciju ku...