INFONET-468X60-BANNER

Đilas: Pomoći domaćim građevinskim firmama i zaštiti prava radnika

26.09.2013. | BeoInfo

Dragan Đilas, koji obavalja funkciju gradonačelnika Beograda, prisustvovao je juče (25. septembar 2013.) okruglom stolu u organizaciji Sindikata radnika građevinarstva i Industrije građevinskog materijala Srbije na temu suzbijanja rada na crno u toj oblasti. On je podsetio da je grad Beograd nedavno potpisao Sporazum o saradnji sa  Sindikatom radnika građevinarstva o zajedničkom delovanju kako bi se poboljšao položaj radnika u toj veoma važnoj grani naše privrede.

- U Beogradu smo se prethodnih pet godina trudili da zaštitimo domaće firme tako što će biti zastupljene u velikim projektima – rekao je Đilas podsetivši da je "Mostogradnja" uradila rekonstrukciju mosta "Gazela" i završila izgradnju Obrenovačkog mosta, kao da su na izgradnji mosta "Zemun-Borča" zastupljene i domaće firme.

- Mislim da je bitno da, bez obzira na to ko je vlast a ko opozicija, treba da se napravi konsenzus kako da se zaštite zdrave domaće firme, jer se u Beogradu ispostavilo da su sve one završile poslove na vreme, dok sa stranim kompanijama to često nije slučaj. U Beogradu smo se takođe trudili da poboljšamo uslove za radnike u ovoj grani, jer je to veoma težak posao, a broj koji radi na crno je veliki. Inspekcija treba da bude angažovanija, a država ne treba da pomaže garađevinske firme tako što će im davati kredite koje posle ne mogu da vrate, već im treba obezbediti posao – naveo je Đilas.

On je dodao da nije dobro da se uzimaju pare lokalnim samoupravama, jer samo Beograd trenutno gradi tri obdaništa, i upozorio da će se ako u Beogradu prestane da se gradi, pojaviti velika praznina u toj oblasti.

Grad Beograd, Unija poslodavaca Srbije i Sindikat građevinarstva i IGM Srbije potpisali su 23. septembra Protokol o zajedničkom delovanju i saradnji na projektima koje finansira grad Beograd. Protokol, između ostalog, podrazumeva da će investitor – naručilac posla, za projekte prema kojima se bude gradilo od 2013. do 2020. godine zahtevati da učesnici dokažu da zapošljavaju radnike u skladu sa zakonom, prijavljuju ih na obavezno socijalno osiguranje, uz redovno plaćanje pripadajućih poreza i doprinosa. Takođe, da poštuju i primenjuju sve mere za bezbedan i siguran rad, propisane međunarodnim konvencijama, Zakonom o bezbednosti i zdravlju na radu i podzakonskim aktima iz ove oblasti.

Grad će, kako je predviđeno sporazumom, podržavati i podsticati inicijative građevinskih privrednih društava za formiranje konzorcijuma i drugih poslovnih udruženja i grupa za zajedničko nastupanje na domaćim i međunarodnim tenderima za realizaciju većih investicionih projekata.

Događaju su u Domu sindikata, između ostalih, prisustvovali gradski menadžer Aleksandar Bijelić, predsednik Sindikata radnika građevinarstva i Industrije građevinskog materijala Srbije Duško Vuković i direktor Unije poslodavaca Srbije Dragoljub Rajić.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;