PRIJAVA-468X60-BANNER

Samo nove investicije razvijaju naselja

20.09.2013. | Dnevnik

Pokrajinski sekretar za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine dr Slobodan Puzović i predstavnici lokalnih samouprava u Vojvodini potpisali su ugovore o dodeli bespovratnih novčanih sredstava iz budžeta Pokrajine. Sredstva su raspodeljena na osnovu javnog konkursa i namenjena su za sufinansiranje izrade planskih dokumenata u vojvođanskim opštinama i gradovima. Slobodan Puzović kaže da je cilj  stvaranje neophodnih uslova za plansko uređenje i korišćenje prostora na principima održivog razvoja i za realizaciju investicija u oblasti građevinarstva, infrastrukture, poljoprivrede, industrije i drugim privrednim granama, odnosno radi razvoja tih naseljenih mesta.

Za projekte planskog uređenja u Pokrajini predviđeno je 26 miliona dinara. Od 27 lokalnih samouprava koje su konkurisale za ova sredstva, podržano je 19 projekata. Sredstva su dobile opštine: Žitište, Sremski Karlovci, Čoka, Inđija, Senta, Bački Petrovac, Vršac, Žabalj, Kikinda, Kanjiža, Pećinci, Alibunar, Bela Crkva, Sečanj, Bačka Topola, Temerin, Beočin, Ada i grad Subotica.

Puzović objašnjava da su lokalne samouprave u okviru ovih sredstava mogle da konkurišu za četiri vrste planskih dokumenata: za sufinansiranje izrade prostornog plana jedinice lokalne samouprave, generalnog urbanističkog plana, plana generalne regulacije za sedište jedinice lokalne samouprave ili plana detaljne regulacije radnih zona.

- Trudili smo se da usmerimo lokalne samouprave i u okviru ovog konkursa  da identifikuju najvažnije planske dokumente, koji su bitni za lokalnu samoupravu u narednom periodu – kaže dr Puzović. - Imali smo u vidu to da ove aktivnosti budu deo Regionalnog prostornog plana AP Vojvodine, koji je donet krajem 2011. godine, kao i Programa implementacije regionalnog prostornog plana do 2017. godine.

Puzović ističe da podaci govore i o tome da je naša pokrajina, u odnosu na ostale regione u Srbiji, daleko ispred što se tiče ispunjenosti kriterijuma vezanih za prostorno-plansku dokumentaciju, te da je zato uspešna i u privlačenju stranih investicija.

Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine permanentno prati stanje planske dokumentacije na prostoru AP Vojvodine. Pored pružanja stručne pomoći, ceneći probleme koje lokalne samouprave imaju sa svojim budžetima, Pokrajinski sekretarijat je izdvojio značajna finansijska sredstva u skladu sa finansijskim mogućnostima za izradu i usklađivanje planske dokumentacije sa zakonskom regulativom. Kvalitetna planska dokumentacija predstavlja osnov da lokalna samouprava dobije i sredstva na prekograničnim konkursima.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;