INFONET-468X60-BANNER

Naselje "Stepa Stepanović": Zahvaljujući pumpi biće izgrađena zelena pijaca

20.09.2013. | Večernje novosti

Benzinska pumpa, čiju izgradnju planira Građevinska direkcija Srbije u naselju "Stepa Stepanović", nije "tempirana bomba", ne može da ugrozi žitelje ovog dela Voždovca, niti njihove nekretnine. Reč je o objektu za koji će biti ispoštovani svi standardi, jer je to jedini način da se dobije građevinska, a potom i upotrebna dozvola. Takođe, pumpa će se, prema planu, graditi uz Kumodrašku ulicu na 140 metara udaljenosti vazdušnom linijom do najbliže zgrade, a visinski na sedam do deset metara ispod stanova u prizemlju.

Zahvaljujući pumpi, koja će brzo na licitaciji naći kupca, biće izgrađeni supermarket i zelena pijaca. To je, u ovom trenutku, jedini način da se što pre obezbedi bar deo pratećih sadržaja obećanih kupcima stanova u ovom beogradskom naselju. Ovo kaže Nebojša Šurlan, direktor Građevinske direkcije Srbije, a povodom izjava nezadovoljnih vlasnika stanova, koji zbog izgradnje pumpe u subotu planiraju protest. Naime, nezadovoljni vlasnici tvrde da Direkcija nije ispoštovala prvobitni plan naselja i ne žele pumpu već ono što im je obećano – tržni centar, dom zdravlja, dve škole, dva obdaništa...

- Ne postoji nikakva opasnost od pumpe, to je objekat kao i svaki drugi te vrste – kaže Šurlan. - Odluke komercijalne prirode, koje donosi Direkcija, ne mogu biti zasnovane na nečijem osećaju, da li nešto hoće ili neće, već na ekonomskim pokazateljima. U cenu stana nisu ušli obdaništa, tržni centar, dom zdravlja, škola, jer da jesu kvadrat stana bi bio znatno skuplji od 1.290 evra.

Tačno je, kaže Šurlan, da urbanističkim projektom iz 2010. godine benzinska pumpa nije bila predviđena u naselju "Stepa Stepanović". U tom projektu predviđena su stambena zdanja na sedam parcela. Zatim komercijalna parcela od 2,2 hektara bila je predviđena za izgradnju multifunkcionalnog tržnog centra od 44.000 kvadrata. Na lokaciji su još i četiri parcele, dve za vrtiće i dve za škole.

- Niko danas nema novca da u tržni centar te kvadrature uloži 45 do 50 miliona evra – ističe Šurlan. - Kupca za takvo zdanje danas u Srbiji nema. Onima koji se bave tim biznisom smo preskupi. Tu je kvadrat zemljišta Poreska uprava procenila na 42.000 dinara, a mi moramo da poštujemo tu procenu. Tome treba dodati još 220 evra po kvadratu na ime naknade za uređenje zemljišta, pa plus cena izgradnje i dođe se do oko hiljadu evra po kvadratu u tom tržnom centru. A, naš je cilj da naselje živi da ima bar deo pratećih sadržaja, pa kada se poboljša ekonomska situacija, gradićemo sve što je urbanističkim projektom predviđeno. Uradili smo preparcelaciju i usitnili tu parcelu od 2,2 hektara na više delova i kroz fazni razvoj želimo da obezbedimo odmah neke od sadržaja.

U prizemlju, u okviru tržnog centra, bila je predviđena jedinica primarne zdravstvene zaštite, a da li je to ambulanta ili dom zdravlja odlučuje gradski Sekretarijat za zaštitu zdravlja. Isti slučaj je i sa školama i vrtićima – nadležan je Beograd, koji bi do 1. septembra sledeće godine trebalo u ovom naselju da izgradi jednu školu i jedan vrtić, a Direkcija je donirala projekte.

- Izmena urbanističkog projekta, kojim je samo dodat još jedan sadržaj, a to je pumpa, urađen je po zakonu, a svako ko sumnja da je bilo šta rađeno protivpravno, da je bilo korupcije ili zloupotreba, neka se obrati nadležnim institucijama – navodi Šurlan. - Raspisaćemo tender za projektovanje i izgradnju pumpe, pribavićemo građevinsku dozvolu i raspisaćemo javnu licitaciju a svi zainteresovani kupci mogu da se jave. Pumpu ćemo, naša je procena, lako da prodamo i time obezbedimo novac za izgradnju zelene pijace, koja je bila u planu u okviru tržnog centra.

Penali

Od ukupno 44, Direkcija je završila 40 stambenih zgrada u "Stepi". Na objektima gde se kasni plaćaju se penali kupcima, mesečno po četiri evra po kvadratu. Kompletan stambeni deo naselja biće završen tokom januara naredne godine.

- Garantni rok je tri godine, a ukoliko imaju primedbe kupci treba da se jave Direkciji – ističe Šurlan. - Produžićemo i akciju davanja pozajmice za kupovinu prvog stana u visini od 7,4 odsto vrednosti nekretnine. Postoji mogućnost da u saradnji sa lizing kućama neprodate lokale u stambenim zgradama ponudimo kupcima na lizing.

"Ivan Ribar" rasprodat

Od ukupno 700 projektovanih stanova u naselju "Dr Ivan Ribar", sto nekretnina pripada Beogradu kao naknada za ustupljenu lokaciju. Od 600 stanova, koji ostaju Građevinskoj direkciji, već je prodato 580. Završena su četiri od ukupno šest objekata i početkom sledećeg meseca očekuju se prva useljenja. Dve zgrade će biti završene do kraja godine. Građevinska direkcija sa Ministarstvom odbrane pregovara i o drugim kasarnama za izgradnju stanova po modelu "Stepe", ali manjeg obima.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;