"Oblak" sve bliži Kalemegdanu

17.09.2013. | B-92

Urbanistički zavod Beograda preduzeo je početne korake ka realizaciji projekta Beograd na vodi i kako bi zaživela ideja spiralnog "Oblaka", japanskog arhitekte Soja Fudžimotoa, koji će povezati savsko pristanište i Beton halu sa Kalemegdanom. Deo posla koji je u nadležnosti Zavoda trebalo bi da bude završen u narednih šest meseci.

Naime, da bi uopšte počela realizacija projekta japanskog arhitekte Fudžimotoa, koji je pobedio na međunarodnom konkursu koji je organizovao grad Beograd, neophodna je urbanistička provera i unošenje u plan. Radi realizacije projekta doneta je odluka o izradi plana detaljne regulacije prostora između Bulevara vojvode Bojovića, Karađorđeve, Brankovog mosta i reke Save.

- Urbanistička provera je osnov za dobijanje lokacijske, a zatim i građevinske dozvole. U plan, koji radimo u saradnji sa gradskim i republičkim Zavodom za zaštitu spomenika kulture kako se ne bi narušila autentičnost i istorija Kalemegdana, biće ubačeno i pobedničko rešenje konkursa – kaže direktor Urbanističkog zavoda Beograda Nebojša Stefanović.

Kako kažu u gradskoj upravi, po usvajanju nacrta plana, biće izrađena tehnička dokumentacija na osnovu koje će biti izabran izvođač radova. Atraktivan "Oblak" trebalo bi da spoji Knez Mihailovu ulicu i Kalemegdan sa obalom Save i pristaništem. Ceo kompleks bi se prostirao na oko 26.000 kvadrata, a investicija je vredna oko 25 miliona evra.

"Beograd na vodi" je pre mesec dana bio tema sastanka prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandar Vučić i gradonačelnika Dragana Đilasa. Dogovoreno je tada da se intenzivira saradnja po ovom pitanju, kao i da se formiraju zajedničke radne grupe koje će ubrzano raditi na relizaciji ovog projekta. Prema ranijim najavama, u okviru ovog projekta predviđena je i rekonstrukcija dela tramvajske mreže u toj zoni, gradnja novih pešačkih veza sa istorijskim centrom grada i šetalištima na Kalemegdanu. Gradonačelnik Dragan Đilas izjavio je nedavno da će "Beograd na vodi", uz gradnju metroa, potpuno promeniti sliku grada.

"Oblak" samo deo zahtevnog projekta

Realizacija "Oblaka" samo je deo projekta kojim će zapušteno savsko priobalje dobiti novi život, a spuštanje Beograda na reke moglo bi da traje duže od decenije. Potrebno je izmestiti i Železničku stanicu, završiti most Zemun-Borča, izgraditi i most kod Vinče, preseliti glavnu autobusku stanicu u Novi Beograd, završiti obilaznicu oko Beograda, čime će se izmestiti i tranzitni saobraćaj, i ukinuti prugu oko Kalemegdana.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Cane 02.08.2021.
To rušenje objekata ne ide nikom u prilog,p...
Jovan Vranjes 02.08.2021.
Opstina zemun nam je prodala placeve sve po...
Maki 28.07.2021.
Šta je sa nelegalnim zgradama gde investito...
Žile 28.07.2021.
Traže legalizaciju zgrada starih preko 40 g...
Predrag 24.07.2021.
Interesuje me cena po mq kako se krece