Crkva spomen-kosturnica na Rajcu

16.09.2013. | Večernje novosti

Na ostacima rova srpske vojske, iz slavne Kolubarske bitke, na brdu Građeniku, u Kadinoj Luci kod Ljiga, nikao je temelj jedinstvene crkve, spomen-kosturnice. Hram Svetih mučenica Vere, Nade, Ljubavi i majke im Sofije, prema idejnom rešenju arhitekata, oca i sina, Predraga i Save Ristića, imaće oko 90 kvadratnih metara, a u kripti biće pohranjeni posmrtni ostaci izginulih srpskih vojnika.

Za podizanje bogomolje, na brdu Građeniku, na severnim padinama suvoborskog Rajca, odakle se vidik pruža na bezmalo pola Srbije, 60 ari zemlje poklonio je Božidar Vasiljević. Mnogi žitelji Kadine Luke dali su deo imanja, kuda je prosečen put do buduće crkve, čija će gradnja, prema procenama, koštati oko 270.000 evra. Crkvu podižu neimari "Graditelja" iz Mionice, vlasnika Dejana i Bojana Petrovića, koji su dali najbolju ponudu i odrekli se zarade. Već je izliven temelj u koji je otišlo oko 10 tona cementa, odnosno 40 kubika betona.

- Uprkos ekonomskoj krizi, uspeli smo da otpočnemo gradnju hrama i spomen-kosturnice zahvaljujući novčanoj pomoći donatora i priloga građana – kaže Mladen Draškić, predsednik Građevinskog odbora. - Za slavu hrama, 30. septembra, planirano je da episkop valjevski Milutin obavi osvećenje temelja.

Do buduće crkve izgrađen je kilometar i po puta, vredan više od milion dinara. Gradnju su pomogle pojedine firme, ali i žitelji ljiških sela Kadina Luka i Ba.

- Ovaj hram, koji se podiže na jednom od položaja, rovu iz Kolubarske bitke, maestralne pobede srpske vojske nad austrougarskom – kaže Draškić. - Ovom crkvom sačuvaćemo od zaborava sve one koji su žrtvovali ono najvrednije, život, za nas koji danas uživamo u blagodetima slobode.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Ako ministarka bude dinamicna kaokada je bi...
Adrijana 13.04.2021.
Kako da se prijavim za subvenciju promene s...
Ivan 13.04.2021.
Gde se prijaviti za stolariju i izplciju ku...
Zeks 13.04.2021.
Kako se prijaviti za promenu stolarije
Mima 12.04.2021.
Gde i kome se treba prijaviti za subvenciju...