INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kaldrma od 500 hiljada kockica postavljena ručno

09.09.2013. | Danas

Radnička ulica, jedna od najznačajnijih u starom gradskom jezgru, u potpunosti je povratila stari sjaj, a kompleksni radovi, čiji je investitor JP Zavod za izgradnju grada (ZIG), trajali su oko 120 dana. Na kraju, ručno je postavljena kaldrma u koju je ugrađeno više od pola miliona granitnih kocki.

Krajem prošle godine, nakon kompletne rekonstrukcije vodovodne, kanalizacione i vrelovodne mreže, raskopane površine vraćene su u tehnički ispravno stanje kako bi se omogućilo nesmetano i bezbedno odvijanje saobraćaja u zimskom periodu. U toj fazi radova na kolovoz je postavljen zaštitni noseći sloj, kao osnova za nastavak radova, čime su izbegnuta nova raskopavanja i dodatni troškovi. Na ovaj način, gradski budžet je uštedeo više desetina miliona dinara.

- Posao vraćanja stare kaldrme bio je veoma zahtevan jer je svaka kocka stavljana pojedinačno, a u jedan kvadratni metar staje 96 komada. S obzirom na to da se Radnička ulica proteže na oko 6.000 kvadratnih metara, radnici su ručno, u obliku lepeze, složili preko 500.000 granitnih kocki. Pritom je posebna pažnja poklonjena pripremi podloge od šljunka i peska, pošto to pruža garanciju za budući kvalitet kolovoznog zastora. Obavljeni su i radovi na asfaltiranju raskrsnice ulica Stražilovske i Radničke, dok je na popločanoj raskrsnici Radničke i Stevana Musića urađena platforma za usporavanje saobraćaja – kažu u ZIG-u.

Kako bi se oplemenio i ulepšao ukupan izgled obnovljene Radničke ulice, zelene površine dopunjene su humusom i biće posejano novo seme trave, a postavljeno je i nekoliko novih klupa urbanog tipa i savremenog dizajna. Završetkom svih planiranih radova vraćen je stari sjaj Radničkoj ulici, sačuvana je njena ambijentalna vrednost i zadržani poslednji tragovi kaldrme, kao svedočanstvo o nekadašnjem izgledu Novog Sada.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER
REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;