Kaldrma od 500 hiljada kockica postavljena ručno

09.09.2013. | Danas

Radnička ulica, jedna od najznačajnijih u starom gradskom jezgru, u potpunosti je povratila stari sjaj, a kompleksni radovi, čiji je investitor JP Zavod za izgradnju grada (ZIG), trajali su oko 120 dana. Na kraju, ručno je postavljena kaldrma u koju je ugrađeno više od pola miliona granitnih kocki.

Krajem prošle godine, nakon kompletne rekonstrukcije vodovodne, kanalizacione i vrelovodne mreže, raskopane površine vraćene su u tehnički ispravno stanje kako bi se omogućilo nesmetano i bezbedno odvijanje saobraćaja u zimskom periodu. U toj fazi radova na kolovoz je postavljen zaštitni noseći sloj, kao osnova za nastavak radova, čime su izbegnuta nova raskopavanja i dodatni troškovi. Na ovaj način, gradski budžet je uštedeo više desetina miliona dinara.

- Posao vraćanja stare kaldrme bio je veoma zahtevan jer je svaka kocka stavljana pojedinačno, a u jedan kvadratni metar staje 96 komada. S obzirom na to da se Radnička ulica proteže na oko 6.000 kvadratnih metara, radnici su ručno, u obliku lepeze, složili preko 500.000 granitnih kocki. Pritom je posebna pažnja poklonjena pripremi podloge od šljunka i peska, pošto to pruža garanciju za budući kvalitet kolovoznog zastora. Obavljeni su i radovi na asfaltiranju raskrsnice ulica Stražilovske i Radničke, dok je na popločanoj raskrsnici Radničke i Stevana Musića urađena platforma za usporavanje saobraćaja – kažu u ZIG-u.

Kako bi se oplemenio i ulepšao ukupan izgled obnovljene Radničke ulice, zelene površine dopunjene su humusom i biće posejano novo seme trave, a postavljeno je i nekoliko novih klupa urbanog tipa i savremenog dizajna. Završetkom svih planiranih radova vraćen je stari sjaj Radničkoj ulici, sačuvana je njena ambijentalna vrednost i zadržani poslednji tragovi kaldrme, kao svedočanstvo o nekadašnjem izgledu Novog Sada.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


BAN-INOX
BAN-INOX
STARA PAZOVA-NOVI BANOVCI
www.ban-inox.rs

BAUMIT SERBIA
BAUMIT SERBIA
BEOGRAD-KALUĐERICA
www.baumit.rs

DOMIS ENTERIJERI
DOMIS ENTERIJERI
SREMSKA MITROVICA-LAĆARAK
www.domisenterijeri.com

LEGI-SGS
LEGI-SGS
BEOGRAD-RUŠANJ
www.legi.rs

ISOMAT
ISOMAT
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.isomat.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 18.05.2020.
Koja je preporucena debljina osb ploce kad ...
Darko 11.05.2020.
Još jedan razlog više da se pravi autoput R...
Шумадинац 11.05.2020.
И тако сваке године по 10 дана? Занимљив си...
Milan 07.05.2020.
Kome ili gde se javiti za obuku i materijal...
Shumar 25.04.2020.
''Ponosan sam na Službu glavnog urbaniste k...