IZOLACIJA-468X60-BANNER

Izgradnja nove zgrade nemačke ambasade

06.09.2013. | Alo.ra

Nemačka administracija u Beogradu krenula je stopama američke i planira da u najskorije vreme izgradi potpuno novu zgradu na parceli u centru Beograda na kojoj je bila i stara ambasada, pre preseljenja na Dedinje. Rušenje ogromnih zidina stare ambasade upravo je počelo i prema projektu će trajati čak dva meseca.

Kako su rekli u nemačkoj ambasadi,gradnja novog zdanja radiće se po međunarodnom arhitektonskom rešenju, koje je izabrano pre nekoliko godina, ali se još ne zna precizno kada će nove prostorije u Kneza Miloša biti useljive. Cilj ovog velikog poduhvata je i da se osoblje ambasade i konzulata konačno smesti pod isti krov. Nemačka ambasada trenutno radi u iznajmljenoj vili na Dedinju, a konzularno odeljenje je prilično udaljeno i smešteno je u Birčaninovoj ulici u centru grada.

Za razliku od Nemaca, koji će se rušenjem rešiti svoje stare zgrade, njihove bivše komšije iz Kneza Miloša Amerikanci već nedeljama unazad prodaju svoj ogroman plac od 56 ari i 17.000 kvadratnih metara. Tako se zgodilo da u ovoj beogradskoj ulici, poznatoj po brojnim diplomatskim predstavništvima, uveliko traje veliko spremanje dve velike ambasade – dok Nemci pripremaju rušenje stare zgrade, Amerikanci užurbano iznose nameštaj kako bi oslobodili prostor nekom budućem stanaru. U Ambasadi SAD u Beogradu nam je rečeno da je u sredu završena još jedna u nizu aukcija na kojima se rasprodavao inventar bivše ambasade.

- Biće još aukcija jer nije bilo moguće izneti stvari odjednom. Polako raspremamo kancelarije deo po deo i oslobađamo prostor za budućeg kupca – kažu u ambasadi.

Ipak, taj stanar svakako neće biti običan, jer će za useljenje u ovaj ogroman kompleks u srcu prestonice morati da plati između osam miliona evra, koliko je realna cena, i 11, koliko Stejt department traži. U američkoj ambasadi nam je samo potvrđeno da kupac još nije nađen.

Zanimljivo je da će uporedo s prodajom ove zgrade, koja je od 1950. vlasništvo SAD, naslednici nekadašnjeg vlasnika, kojem je komunistička vlast 1945. praktično otela zgradu, pokušati da pred srpskim sudovima nadoknade nepravdu zbog nacionalizovane imovine.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...

;