Međunarodni VELUX konkurs 2014. (International VELUX Award 2014)

05.09.2013. | Gradjevinarstvo.rs

Prestižna nagrada se održava po šesti put i izaziva studente arhitekture da istraže temu dnevne svetlosti u arhitekturi. Nagrada i prilika da rade sa dnevnom svetlošću je privukla 3.262 registracije timova iz 79 zemalja 2012. godine.

 

- Želimo da podstaknemo radoznalost studenata ohrabrujući ih da istražuju i preispituju granice dnevne svetlosti u arhitekturi, u najširem smislu. Želimo da studenti misle izvan okvira i granica, i da eksperimentišu sa konceptualnim idejama kako bi istražili dnevnu svetlost, kao uvek relevantan izvor svetlosti – kaže Per Arnold Andersen, arhitekta i rukovodilac Centra Znanja za Dnevnu svetlost, energiju i unutrašnju klimu VELUX Grupe.

Od 983 prijavljena projekata, 14 je nagrađeno na događaju u Serralves muzeju, koji je dizajnirao čuveni portugalski arhitekta Álvaro Siza. I gospodin Siza je bio jedan od prvih koji je čestitao dobitnicima nagrada kada je otvorio svečanost dodele nagrada, i ispričao priču o legendarnom muzeju, koji je poznat po svojoj arhitekturi. Četrnaest pobedničkih timova i njihovih mentora je podelilo nagradu od 30.000 €​.

Vremenske odrednice konkursa su sledeće:

  • 2. septembar 2013. – otvara se registracija učesnika za Konkurs (registracija je obavezna i profesor mora da autorizuje učešće tima studenata)
  • Mart 2014. – registracija se završava
  • Maj 2014. – poslednji rok za podnošenje prijava
  • Jun 2014. – žiri se sastaje

Posetite zvaničnu prezentaciju International VELUX Award

Pobednici 2012

Bo Li iGe Men, dva kineska studenta arhitekture ETHZ-a iz Ciriha u Švajcarskoj, osvojili su prvu nagradu za svoj projekat "Rezonanca, sećanje". Tim od pet studenata iz Inje Univerziteta u Koreji, osvojio je drugu nagradu za svoj maštoviti i inovativni projekat pod nazivom "Mongolski maslačak seme impregnirane svetlosti". Tim studenata sa tehničkog Univerziteta u Krakovu, Poljska, osvojio je treću nagradu za svoj idejni projekat "Svetlost kao sredstvo za proboj arhitekture". Oni dele treće mesto sa timom sa Tongji Univerziteta u Kini, i projetktom "Privatizacija sunca". Pored četiri najbolja projekta, žiri je dodelio i deset priznanja predstavljajući Kinu (4 projekta), Belgiju (2 projekta), Portugal (1 projekat), Španiju (1 projekat), Rumuniju (1 projekat) i Dansku (1 projekat).

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 21.01.2021.
Sve je to lepo, ali ne rešava uzrok nego po...
mile 20.01.2021.
Na slici mnogo lepo izgleda.
Milan 08.01.2021.
Možete li mi zamjeniti lezaj u pumpe grunst...
Zvonko 05.01.2021.
Pa godina 2020 je prosla, ja zivim na zapad...
Darko 05.01.2021.
Kada bi se odbili svi zahtevi za legalizaci...