INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Izmene prostornog plana za Južni tok u septembru 2013

27.08.2013. | Beta

Izmene prostronog plana gasovoda Južni tok kroz Srbiju trebalo bi da budu usvojene u septembru i da gradnja počne po planu krajem godine, najavio je danas tehnički direktor firme "South Stream Srbija" Pavel Persicki.

On je u Privrednoj komori Srbije, na predstavaljanju izmena prostornog plana gasovoda Južni tok kojima su uključeni i planovi za krake ka Republici Srpskoj i Hrvatskoj, kazao i da bi uskoro trebalo da počne eksproprijacija zemljišta za gradnju gasovoda.

- Završen je idejni projekat i dat na ekspertizu, urađena je studija uticaja na životnu sredinu i dobijeni svi tehnički uslovi. Sve to i usvajanje izmena prostornog plana u septembru dozvolja da se do kraja godine dobije dozvola za gradnju i počnu radovi - kazao je Persicki.

Počela su i istraživanja i razgovori sa vlasnicima parcela, kazao je on istakao da će u "najskorije vreme poceti eksproprijacija zemljišta na parcelama gde će se prvo graditi".

Persicki je rekao da će za eksproprijaciju važiti tržišni uslovi i cene zemljišta već formirane u opštinama dodajući da će se sve raditi u saradnji sa nezavisnim proceniteljima, ali nije želeo da iznese prosečnu cenu otkupa.

Na pitanje da li je počela izrada izmene prostornog plana kojim bi se predvidela gradnja takozvanog južnog kraka Južnog toka ka Makedoniji, Persicki je kazao da trenutne izmene plana to ne sadrže.

Zamenik direktora Republičke agencije za prostorno planiranje Đorđe Milić kazao je da su u toku početne aktivnosti vezane za prostorni plan razdelnog gasovoda Južnog toka koji bi trebalo da omogući snabdevanje gasom Makedonije, Crne Gore i Kosova.

- Analiziraju se koraci i priprema odluka (o prostornom planu) koju bi Vlada Srbije trebalo da donese. Na toj deonici postoji ograničenje budući da je reč o planinskom područu i potrebno je pronaći optimalne lokacije - kazao je Milić.

Na skupu je rečeno da će gasovod Južni tok sa kracima ka Hrvatskoj i Republici Srpskoj prolaziti kroz teritoriju 33 grada i opštine u Srbiji, da je osnovna deonica duga 422,4 kilometra, odvojak prema Hrvatskoj 50 kilometara, a prema Republici Srpskoj 107 kilometara.

Rukovodilac tima u Institutu za arhitekturu i urabanizam Srbije Zoran Mirajnić kazao je da izmenjeni prostorni plan za izgradnju gasovoda Južni tok u Srbiji obuhvata 323 kvadratna kilometra i oko 1.100 pozicija ukrštanja gasovoda sa lokalnom infrastrukturom.

- Trasa gasovoda je postavljena tako da se u najvećoj meri izbegne građevinsko područje i uglavnom prelazi preko poljoprivrednog zemljišta, a delimično preko šumskog - kazao je on.

Mirjanić je kazao da je ukupno oko 80 hektara odnosno 0,2% zemljišta obuhvaćenog planom predviđeno za trajnu eksproprijaciju, dok će većina poljoprivrednog zemljišta moći da se koristi uz ograničenje da se sade kulture kojima koren ide do metar dubine.

Mirjanić je kazao i da su prostornim planom određene zaštitne zone koje odgovaraju standardima zaštite ljudi i imovine, kao i da će Južni tok biti povezan sa srpskom gasovodnom mrežom kod Paraćina i kod Gospođinaca.

Javni uvid u izmena prostornog plana za gasovod Južni tok u Srbiji biće moguć do 6. septmebra.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;