INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kinezi grade novi blok TE-KO "Kostolac"

22.08.2013. | E-kapija

"Termoelektrane i kopovi Kostolac" 20. avgusta su završili pregovori sa kineskom kompanijom CMEC o izgradnji novog bloka B3 u Termoelektrani "Kostolac B", saopšteno je na sajtu privrednog društva.

- Projekat sa kineskim partnerima ima dve faze, a zaključen je na bazi međudržavnog sporazuma Srbije i Kine. Pre tri godine, 2010. godine potpisan je Okvirni ugovorni sporazum, nakon čega je usledilo zaključivanje i pojedinačnog ugovora za Prvu fazu, čija je realizacija u toku. Nakon toga su započete aktivnosti na organizaciji i pripremi druge faze i zaključno sa današnjim danom, svi elementi ugovora za drugu fazu su usaglašeni i parafirani. Na ovim poslovima je radio stručni tim Elektroprivrede Srbije, odnosno "TE-KO Kostolac" i praktično svi tehnički zahtevi koje je EPS, odnosno "Kostolac", imao za novi blok B3 su usvojeni. Obuhvaćeni su i novi zahtevi koji se odnose na novousvojenu evropsku regulativu, koji se tiču smanjenja emisije gasova a svi standardi su usklađeni sa važećim propisima Republike Srbije – rekao je direktor PD "TE-KO Kostolac" Dragan Jovanović.

Ukupna neto cena druge faze je 715,6 miliona dolara, cena je ostala na nivou iz 2010. godine, odnosno to je ista cena definisana Okvirnim ugovornim sporazumom. Sama cena novog bloka B3 je 613 miliona dolara dok je cena opreme za proširenje rudnika 97,6 miliona dolara. Po konačnom završetku fizibiliti studije u narednom mesecu i završetku Studije o proceni uticaja na životnu sredinu, stiču se uslovi za konačno potpisivanje ugovora za drugu fazu, za koju postoji garancija države data kroz projekciju budžeta za Republiku Srbiju za 2013. godinu.

- Posebno mi je drago da je ovaj posao urađen isključivo sa sopstvenim snagama, odnosno ovaj posao je uradio tim EPS-a i PD "TE-KO Kostolac". Za ovaj posao nismo angažovali sredstva za dodatne konsultante i druga savetodavna tela. Sam ugovor je vrlo složen i želim da se ovom prilikom zahvalim svim članovima tima koji su učestvovali u objektivno teškom poslu, da bi došli do ovog rezultata – istakao je Dragan Jovanović.

Za snabdevanje novog bloka B3, koji će biti završen u roku od 58 meseci od aktiviranja projekta, potrebna je godišnja količina uglja oko 3 miliona tona. Zato je bilo potrebno uraditi Studiju opravdanosti proširenja kopa, koja je pokazala da je neophodan jedan BTO sistem kao i izgradnja nove trafo stanice.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;