INFONET-468X60-BANNER

Nastavlja se izgradnja reciklažnog centra u Paraćinu

20.08.2013. | Beta

Za oko 20 dana trebalo bi da budu nastavljeni radovi na izgradnji Reciklažnog centra u Paraćinu koji su prekinuti oktobra prošle godine jer Ministarsvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine nije uplatilo predvidjena sredstva, najavila je lokalna uprava Paraćina. Šef Odseka za zaštitu životne sredine opštine Paraćin Ivan Ružić kazao je da je sa Ministarstvom dogovoreno sa opština izdvoji potreba sredstva, a Ministarstvo će kasnije refundirati troškove.

Na poslednjoj sednici Skupštine Paraćina odbornici su usvoji predlog aneksa ugovora o sufinansiranju projekta izgradnje i opremanja Reciklažnog centra između Ministarstva i opštine Paraćin. Nekadašnje Ministarstvo životne sredine i ukinuti Republički fond za zaštitu životne sredine su se obavezali da daju 35 miliona dinara za projekte, izgradnju i opremanje Reciklažnog centra, dok je učešće opštine skoro šest miliona dinara. Ugovor je potpisan jula 2011. godine, radovi su počeli avgusta prošle godine, a prekinuti su u oktobru jer ministarstvo nije uplatilo sredstva izvođaču radova.

Do sada je, prema rečima Ružića, završeno oko 70 radova na Reciklažnom centru. Ugovorom je predviđena realizacija projekta u tri faze. Prva faza, vrednosti 2,5 miliona dinara, gotova je i obuhvatala je izradu projektno-tehničke dokumentacije. Vrednost druge faze, koja je u toku, iznosi oko 28 miliona dinara i predviđa izgradnju objekta. Ministarstvo bi trebalo da odvoji 22 miliona, a opština oko pet miliona, što je porez na dodatu vrednost (PDV) za izvedene radove. Treća faza podrazumeva nabavku opreme koja košta oko 10 miliona dinara i to plaća ministarstvo. Reciklažni centar u Paraćinu je jedan od 20-ak koji su trebali da budu izgradjeni u Srbiji, ali većina njih još nije izgrađena.

"U Somboru je završen, u Valjevu je izgrađen ali nije opremljen, Zrenjanin je u početnoj fazi, a Inđija je u istoj fazi u kojoj smo i mi", kazao je Ružić.

Osim završetka objekta neophodno je da se asfaltiraju preostale saobraćajnice u okviru Centra, da se postavi separator za otpadna ulja, sanitarni čvor i kontejner za odmor radnika.

"Da bismo obezbedili lokaciju i da ne bi došlo do kradje postavili smo video nadzor i alarm na objektu i to je finansirala opština", kazao je Ružić.

U tom reciklažnom centru će se skladištiti papir, karton, stiropor, limenke, metal, staklo, baterije, akumulatori, gumeni i električni otpad koji može da se reciklira. Reciklažni centar će biiti smešten u halu od oko 800 kvadrata u Industrijskoj zoni Zmič, a poslovaće u okviru javno-komunalnog preduzeća u Paraćinu. Kapacitet Centra biće dve tone otpada dnevno, a u Paraćinu se godišnje prikupi 16.400 tona smeća.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;