INFONET-468X60-BANNER

Vrednom zdanju vraća se stari sjaj

19.08.2013. | Dnevnik

Prva faza rekonstrukcije i konzervacije dvorca Dunđerski u Čelarevu je završena, a u drugoj fazi trebalo bi uraditi rasvetu, vodovodne instalacije i video nadzor. Sve se radu pod nadzorom Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, a kako navode u ovoj ustanovi, kompleks u Čelarevu sa starim dvorcem, pratećim objektima i parkom predstavlja veoma vrednu kulturnu i prirodnu baštinu Srbije. Stavljen je pod zaštitu države i kategorisan najvišim stepenom od izuzetnog nacionalnog značaja.

Zbog neodgovarajućeg stanja i započetih konzervatorsko-restauratorskih radova 2002. godine zatvoren je za posete, ali bi uskoro, prema najavama stručnjaka iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture ponovo mogao da bude delimično otvoren.

Na dvorcu se u više navrata radilo, pa je tako od 2002. do 2004. godine urađeno prepokrivanje krova i statička sanacija dotrajalih plafonskih konstrukcija, a prošle godine radilo se na enterijeru i fasadi. U svečanoj sali demontiran je intarzirani parket na drvenoj podlozi, a vlažna zemljana podloga je zamenjena betonskom pločom, preko koje su ugrađeni slojevi i urađena izolacija, pa će parket biti vraćen na suvu i čvrstu podlogu. Stolarija u prostorijama je zaštićena i doterana. Istočna, južna i severna fasada su sanirane, restaurirane i okrečene.

Kako se na sajtu Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture navodi, reč je o kompleksu formiranom duže od jednog veka, počev od kraja 18. veka, kada je izgrađen stari dvorac. Novi dvorac, većih dimenzija, izgradio je Nikola Bezeredi sa suprugom Šarlotom u četvrtoj deceniji 19. veka. Veoma važan period za kompleks i Čelarevo je 1882. godina kada je imanje kupio zemljoposednik Lazar Dunđerski, jer tada dvorac postaje stecište važnih ličnosti iz sveta umetnosti i politike.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;