INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Vrednom zdanju vraća se stari sjaj

19.08.2013. | Dnevnik

Prva faza rekonstrukcije i konzervacije dvorca Dunđerski u Čelarevu je završena, a u drugoj fazi trebalo bi uraditi rasvetu, vodovodne instalacije i video nadzor. Sve se radu pod nadzorom Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, a kako navode u ovoj ustanovi, kompleks u Čelarevu sa starim dvorcem, pratećim objektima i parkom predstavlja veoma vrednu kulturnu i prirodnu baštinu Srbije. Stavljen je pod zaštitu države i kategorisan najvišim stepenom od izuzetnog nacionalnog značaja.

Zbog neodgovarajućeg stanja i započetih konzervatorsko-restauratorskih radova 2002. godine zatvoren je za posete, ali bi uskoro, prema najavama stručnjaka iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture ponovo mogao da bude delimično otvoren.

Na dvorcu se u više navrata radilo, pa je tako od 2002. do 2004. godine urađeno prepokrivanje krova i statička sanacija dotrajalih plafonskih konstrukcija, a prošle godine radilo se na enterijeru i fasadi. U svečanoj sali demontiran je intarzirani parket na drvenoj podlozi, a vlažna zemljana podloga je zamenjena betonskom pločom, preko koje su ugrađeni slojevi i urađena izolacija, pa će parket biti vraćen na suvu i čvrstu podlogu. Stolarija u prostorijama je zaštićena i doterana. Istočna, južna i severna fasada su sanirane, restaurirane i okrečene.

Kako se na sajtu Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture navodi, reč je o kompleksu formiranom duže od jednog veka, počev od kraja 18. veka, kada je izgrađen stari dvorac. Novi dvorac, većih dimenzija, izgradio je Nikola Bezeredi sa suprugom Šarlotom u četvrtoj deceniji 19. veka. Veoma važan period za kompleks i Čelarevo je 1882. godina kada je imanje kupio zemljoposednik Lazar Dunđerski, jer tada dvorac postaje stecište važnih ličnosti iz sveta umetnosti i politike.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;