SFSOPLATE-468X60-BANNER

"Argumenti" ruše tender za fabriku vode

19.08.2013. | Dnevnik

Ne postoje nikakvi objektivni razlozi za odugovlačenje sa izgradnjom fabrike vode u Zrenjaninu, smatra bivši direktor JKP "Vodovod i kanalizacija" Milorad Bjelogrlić. On naglašava da žitelji grada na Begeju imaju samo jedan interes – da im iz slavina teče zdrava voda za piće.

Bjelogrlić podseća da je sa nemačko-austrijskom kompanijom "Vasertehnik" prošle godine potpisan ugovor o izgradnji fabrike i da su, u međuvremenu, strani stručnjaci, isprobavajući pilot postrojenje, našli rešenje za nekvalitetnu pijaću vodu iz gradskog vodovoda, u kojoj je još 2004. godine ustanovljen povećan sadržaj arsena.

Čekalo se i na državnu garanciju za ovu veliku investiciju i ona je, posle malo otezanja, stigla u najveću banatsku varoš. Garancije su neophodne jer, kako je ugovorom predviđeno, izgradnja postrojenja finansira se sredstvima izvođača, odnosno "Vasertehnika". Ranije je dogovoreno da "Vasertehnik", zajedno sa kolegama iz "Vodovoda i kanalizacije", narednih 15 godina brine o snabdevanju Zrenjanina kvalitetnom vodom za piće, uz godišnju preradu i isporuku 6,5 miliona kubika.

- Ugovor sa "Vasertehnikom" je odličan i zbog toga ne mogu da se otmem utisku da je na delu pokušaj organizovanog obaranja tendera za fabriku vode. Podsećam, u ugovoru je predviđeno da se fabrika može otplatiti u svakom trenutku i zameniti povoljnijim kreditom. U prevodu, ukoliko neko nađe povoljniji kredit ili donaciju, izvođač u svakom momentu prihvata tu zamenu bez ikakvih troškova i naknade – kaže Bjelogrlić koji je sa predstavnicima nemačko-austrijske kompanije i potpisao ovaj ugovor.

Nekadašnji prvi čovek "Vodovoda i kanalizacije" uveren je da izvesni politikanti svoje lične interese maskiraju "interesima naroda" i kao takve ih plasiraju najodgovornijim ljudima grada. Obaranjem tendera, upozorava Bjelogrlić, izgradnja bi bila odložena na neodređeno vreme. U suprotnom, mogla bi da počne već u oktobru.

- Sad kada smo dobili državnu garanciju, pojavili su se naknadni argumenti oko cevovoda, natrijuma, bora i kamatnih stopa koji su, po meni, licemerni. Građane ćemo najbolje zaštiti ukoliko odmah u oktobru krenemo u izgradnju fabrike vode, a ne ako im kažemo da ćemo raspisati novi tender i da ćemo fabriku dobiti za pet godina – poručuje Bjelogrlić.    

Procedura bila transparentna

- Radili smo korak po korak. Decenijama, struka je postupno, preko brojnih pilot-postrojenja, dolazila do saznanja šta ide, a šta ne. Procedura je, sve vreme, bila otvorena i transparentna. Poslednji tender raspisan je po zakonu, izabran je najpovoljniji ponuđač i ispunjeni su svi traženi uslovi. Koliko strogi, govori i činjenica da je od dvanaest uglednih korporacija koje su otkupile tendersku dokumentaciju, konkurisalo svega tri. Izbrana je trenutno najbolja tehnologija koja postoji u svetu za ovu vrstu voda – objašnjava Milorad Bjelogrlić.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;