INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

"Argumenti" ruše tender za fabriku vode

19.08.2013. | Dnevnik

Ne postoje nikakvi objektivni razlozi za odugovlačenje sa izgradnjom fabrike vode u Zrenjaninu, smatra bivši direktor JKP "Vodovod i kanalizacija" Milorad Bjelogrlić. On naglašava da žitelji grada na Begeju imaju samo jedan interes – da im iz slavina teče zdrava voda za piće.

Bjelogrlić podseća da je sa nemačko-austrijskom kompanijom "Vasertehnik" prošle godine potpisan ugovor o izgradnji fabrike i da su, u međuvremenu, strani stručnjaci, isprobavajući pilot postrojenje, našli rešenje za nekvalitetnu pijaću vodu iz gradskog vodovoda, u kojoj je još 2004. godine ustanovljen povećan sadržaj arsena.

Čekalo se i na državnu garanciju za ovu veliku investiciju i ona je, posle malo otezanja, stigla u najveću banatsku varoš. Garancije su neophodne jer, kako je ugovorom predviđeno, izgradnja postrojenja finansira se sredstvima izvođača, odnosno "Vasertehnika". Ranije je dogovoreno da "Vasertehnik", zajedno sa kolegama iz "Vodovoda i kanalizacije", narednih 15 godina brine o snabdevanju Zrenjanina kvalitetnom vodom za piće, uz godišnju preradu i isporuku 6,5 miliona kubika.

- Ugovor sa "Vasertehnikom" je odličan i zbog toga ne mogu da se otmem utisku da je na delu pokušaj organizovanog obaranja tendera za fabriku vode. Podsećam, u ugovoru je predviđeno da se fabrika može otplatiti u svakom trenutku i zameniti povoljnijim kreditom. U prevodu, ukoliko neko nađe povoljniji kredit ili donaciju, izvođač u svakom momentu prihvata tu zamenu bez ikakvih troškova i naknade – kaže Bjelogrlić koji je sa predstavnicima nemačko-austrijske kompanije i potpisao ovaj ugovor.

Nekadašnji prvi čovek "Vodovoda i kanalizacije" uveren je da izvesni politikanti svoje lične interese maskiraju "interesima naroda" i kao takve ih plasiraju najodgovornijim ljudima grada. Obaranjem tendera, upozorava Bjelogrlić, izgradnja bi bila odložena na neodređeno vreme. U suprotnom, mogla bi da počne već u oktobru.

- Sad kada smo dobili državnu garanciju, pojavili su se naknadni argumenti oko cevovoda, natrijuma, bora i kamatnih stopa koji su, po meni, licemerni. Građane ćemo najbolje zaštiti ukoliko odmah u oktobru krenemo u izgradnju fabrike vode, a ne ako im kažemo da ćemo raspisati novi tender i da ćemo fabriku dobiti za pet godina – poručuje Bjelogrlić.    

Procedura bila transparentna

- Radili smo korak po korak. Decenijama, struka je postupno, preko brojnih pilot-postrojenja, dolazila do saznanja šta ide, a šta ne. Procedura je, sve vreme, bila otvorena i transparentna. Poslednji tender raspisan je po zakonu, izabran je najpovoljniji ponuđač i ispunjeni su svi traženi uslovi. Koliko strogi, govori i činjenica da je od dvanaest uglednih korporacija koje su otkupile tendersku dokumentaciju, konkurisalo svega tri. Izbrana je trenutno najbolja tehnologija koja postoji u svetu za ovu vrstu voda – objašnjava Milorad Bjelogrlić.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;