INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Alpina njihova, dugovi naši

16.08.2013. | Danas

Nedavno bankrotirala austrijska građevinska firma Alpine Bau GmbH je sa Srbijom poslovala po ostapbenderovskom principu "ideje naše, benzin vaš" inače utemeljenom u našim važećim zakonima: na tenderima je pobeđivala cenama za koje je malo reći da su bile povoljne, ali odmah po potpisivanju posttenderskog ugovora sa Alpinom je potpisivan njegov aneks kojim su značajno uvećavane i to, po pravilu, najveće pozicije.

Iako je po Zakonu o javnim nabavkama predviđen novi tender za svako povećanje veće od 25 odsto, to ne važi i za poslove koji se finansiraju kreditima koje Srbija uzima recimo od Evropske banke za obnovu i razvoj, ili Evropske investicione banke ili od Svetske banke. Iako Srbija plaća tako uvećane pozicije, a time i uvećane kredite, za celu operaciju naduvavanja potrebna je samo saglasnost neke od ovih međunarodnih institucija. Tako je povećavana ne samo cena ugovorenog posla nego i cena kredita uzetih od međunarodnih kreditora čije se kamate, inače, prikazuju kao vrlo povoljne...

Institucije Republike Srbije nisu nadležne ni za žalbe učesnika na tenderima koji se finansiraju kreditima ovih međunarodnih institucija.

Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki "izvršila je složenu pretragu svih odluka ponaosob" i konstatovala da "po zadatom kriterijumu naziva naručilaca JP Putevi i JP Koridori Srbije, privredno društvo Alpina Bau GmbH u postupcima u kojima je pred Republičkom komisijom odlučivano po zahtevu o zaštiti prava, nije bila izabrani ponuđač". Ali Komisija odmah ukazuje na napred izloženo izuzimanje od nadležnosti, pa skreće pažnju na "mogućnost da je u predmetima u kojima se Republička komisija oglasila nenadležnom – što je u praksi najčešći slučaj bio sa postupcima javnih nabavki sprovedenim po pravilima Evropske investicione banke u kojima je, shodno članu 7 Zakona o javnim nabavkama, isključena primena odredaba domaćeg zakonodavstva, a samim tim i nadležnost Republičke komisije za prava u postupcima javnih nabavki – privredno društvo Alpina Bau GmbH bilo izabrani ponuđač", ali Komisija o tome ne poseduje podatke. Da podsetimo, Evropska investiciona banka je kreditirala onaj VIP salon na Aerodromu Beograd koji je bio predmet velike afere, koja je nedavno počela da dobija epilog u nekim oslobađajućim presudama.

Tenderi, koji će biti raspisani za poslove na istočnom kraku Koridora 10, za koje je sa Alpinom raskinut ugovor, biće sprovedeni u istim zakonskim okvirima i njima definisanim nadležnostima. Uz obećanje da će ugovori biti veštije sročeni, a buduća povećanja cene ograničena na 10 odsto.

Slučaj Alpine Bau GmbH neodoljivo podseća na slučaj Agrobanke, ne samo po opštoj zakonskoj nenadležnosti za ovu pojavu kojoj se ima zahvaliti i to što se Srbija prezadužila na ime izgradnje putne infrastrukture, a malo šta od te putne infrastrukture dobila, ali i to što se njene domaće građevinske firme nalaze u tako jadnom stanju.

Za deset godina sedam ugovora

Javno preduzeće Putevi Srbije je tokom poslednjih deset godina sa austrijskom firmom Alpine Bau GmbH odnedavno u stečaju, potpisalo sedam ugovora, u svih sedam su kreditori bili Evropska investiciona banka, Evropska banka za obnovu i razvoj i Svetska banka, rečeno je u tom preduzeću. JP Putevi Srbije ima još dva ugovora sa Alpine koji su na snazi – o rehabilitaciji starog mosta Beška i o izgradnji petlje Novi Sad.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;