INFONET-468X60-BANNER

Počela rekonstrukcija toplovoda u Rumi

13.08.2013. | E-kapija

Radovi na povezivanju toplovoda između kotlarnica kod Sportske hale i kotlarnice Venac, u blizini grčke crkve u Rumi, zvanično počinju danas (13. avgust 2013.). U pitanju je projekat koji finansira KfW, donacijom od oko 600.000 evra. Radovi na povezivanju cevovoda koji će ići postojećom trasom, trajaće dve godine, a cilj je da se kao energent umesto mazuta koristi gas, koji je ekonomski isplativiji i ekološki prihvatljiviji.

Kako je rekao inženjer investicija iz JP "Stambeno" Živan Mihajlović, posao će se odvijati u više faza.

- KfW programom mi ćemo omogućiti da u centru grada mazut postane tehnička rezerva, dok će gas biti primarni energent. Prva faza obuhvata rekonstrukciju toplovoda od kotlarnice Sportska hala i dogradnju toplovoda u zoni između kotlarnice Robna kuća i kotlarnice Venac. Na taj način ćemo ugasiti kotlarnicu Venac, kao jednu od ekoloških crnih tačaka Rume i preći na novi energent – gas. Jedan od ključnih problema rumskih kotlarnica je što su sve ukopane i nepristupačne – kazao je Mihajlović.

On je dodao i da će sledeći korak biti povećanje energetske efikasnosti.

- Planiramo da svih 17 podstanica i 3 kotlarnice automatizujemo i stavimo pod stalni nadzor. To će omogućiti značajne ekonomske i ekološke benefite. Smanjićemo utrošak energenata, a samim tim sprečićemo i rast cena.

Predsednik opštine Ruma Goran Vuković smatra da radovi imaju višestruki značaj, jer poboljšanje energetske efikasnosti znači jeftinije, ali i kvalitetnije grejanje.

- Ovo je početak rešavanja problema "Stambenog" sa postojećom cenom, koja je jako visoka za potrošače, ali sa njom preduzeće ne može podmiriti ni nabavku energenata. Trku sa cenama mazuta ne može izdržati ni preduzeće, ali ni krajni korisnici. Sledeći korak je izgradnja kotlarnice u Tivolu, koja će takođe koristiti jeftiniji energent. Sve ovo činimo kako bi se smanjila cena grejanja, što je za nas i građane prioritet, a ujedno želimo i da javno preduzeće u budućnosti posluje bez gubitka – izjavio je Vuković.

Prva faza rekonstrukcije toplovoda se izvodi u tri etape. Dve etape će biti završene do kraja godine, a jedna u toku sledeće. Rok za kompletnu realizaciju KfW programa je oktobar 2015. godine.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;