INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Zelene ideje iz Srbije pobedile na Regionalnom takmičenju

06.08.2013. | EKOkuće

Na Regionalnom forumu za zelene ideje Fonda braće Rokfeler (RBF), održanom u Makedoniji, solarna mobilna sušara Anice Simović iz Raške osvojila je prvo, a solarni tricikl braće Grabarević iz Subotice treće mesto.

Drugoplasirana zelena ideja došla je iz Albanije, a reč je o nameštaju od recikliranih materijala, autorke Pezane Reksha. Sve tri pobedničke ideje nagrađene su sa po 10.000 dolara, namenjenih njihovoj realizaciji.

Kako se podseća, prethodno su, na nacionalnom konkursu koji je u Srbiji tokom maja organizovala Trag fondacija (nekadasnji BCIF - Balkanski fond za lokalne inicijative) u partnerstvu sa Fondom braće Rokfeler i Erste bankom, solarna mobilna sušara i solarni tricikl nagrađeni su sa po 8.000 dolara, čime su se i kvalifikovali za regionalno takmičenje.

Cilj Foruma za zelene ideje je da podstakne pojedince, udruženja i mala preduzeća da razviju inovativne preduzetničke ideje zasnovane na principima održivog razvoja, kao i da podrži biznis ideje koje imaju najveći potencijal da ostvare značajan uticaj u određenoj lokalnoj zajednici sa što manjim negativnim efektom na životnu sredinu.

Na nacionalnom takmičenju je učestvovalo 109 projekata, a prva tri su se takmičila za najbolje u konkurenciji 15 ideja iz pet zemalja regiona.

Osim ideja Anice Simović i braće Grabarević, na regionalnom takmičenju su iz Srbije učestvovali Milan Blagojević i Marko Ristovski iz Užica sa ekološki efikasnim hostelom, tematski dekorisanim u duhu Užičke republike, prethodno prvoplasiranim na nacionalnom konkursu.

Kako je precizirano, pokretanjem posla sa solarnom sušarom za voće, povrće i lekovito bilje, prvoplasirana Anica Simović angažovaće lokalno stanovništvo koje se tradicionalno bavi proizvodnjom voća i povrća, a lekovito bilje će sakupljati na obroncima Golije i Kopaonika. Tricikl braće Grabarević koji funkcioniše na solarni pogon već koriste za prodaju sladoleda. To vozilo sa jednim punjenjem može da pređe i do 30 kilometara, odnosno da radi 8-12 časova.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;